proizvođač poluvodičke opreme

Dionice ASML-a potonule nakon upozorenja o slabijoj prodaji u Kini

Autor: Biznis.ba
Dionice ASML-a potonule nakon upozorenja o slabijoj prodaji u Kini
Foto: ASML

Dionice proizvođača poluvodičke opreme ASML pale su u utorak 15,6% nakon što je nizozemska firma objavila razočaravajuće prognoze prodaje u rezultatima dan ranije.

Ovaj potez je povukao druge dionice čipova prema dolje. Nvidia, Advanced Micro Devices i Broadcom pali su najmanje 4% nakon vijesti.

ASML je rekao da očekuje da će neto prodaja za 2025. biti između 30 milijardi eura i 35 milijardi eura (32,7 milijardi dolara i 38,1 milijarda dolara), što je donja polovica raspona koji je prethodno dao.

Neto rezervacije za septembarsko tromjesečje iznosile su 2,6 milijardi eura (2,83 milijarde dolara), priopćila je firma - znatno ispod konsenzusne procjene LSEG-a od 5,6 milijardi eura. Neto prodaja je, međutim, premašila očekivanja i iznosila je 7,5 milijardi eura.

“Iako i dalje postoji snažan razvoj i potencijal povećanja u AI, drugim tržišnim segmentima treba više vremena za oporavak. Sada se čini da je oporavak postupniji nego što se prije očekivalo”, rekao je izvršni direktor firme Christophe Fouquet u objavi o zaradi.

ASML je rekao da je rano objavljivanje njegovih rezultata bilo zbog tehničke pogreške zbog koje je pogrešno objavio izvješće na dijelu svoje web stranice, prenosi SEEbiz.

Uoči zarade, analitičari Wall Streeta bili su oprezniji prema firmi za proizvodnju čipova, koja je ključni dobavljač za širu industriju poluvodiča.

Firma se suočava s težom poslovnom perspektivom u Kini zbog izvoznih ograničenja SAD-a i Nizozemske na isporuke u tu zemlju.

Prošli je mjesec američka vlada uvela nove kontrole izvoza kritičnih tehnologija u Kinu, uključujući napredne alate za izradu čipova. Odvojeno, nizozemska vlada objavila je planove za preuzimanje kontrole nad izvozom ASML-ovih strojeva u zemlju.

ASML-ove strojeve za ekstremnu ultraljubičastu litografiju koriste mnogi od najvećih svjetskih proizvođača čipova - od Nvidije do Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. - za proizvodnju naprednih čipova.

Glavni finansijski direktor firme, Roger Dassen, rekao je u utorak da očekuje da će poslovanje firme u Kini pokazati "normaliziraniji postotak u našoj knjizi narudžbi, a također iu našem poslovanju".