za četiri posto

Dionice Nvidije porasle peti uzastopni dan

Autor: Biznis.ba
Dionice Nvidije porasle peti uzastopni dan
Foto: Nvidia

Dionice Nvidije porasle su 4% u utorak, zabilježivši peti uzastopni dan rasta.

Analitičari Wall Streeta iz KeyBanca, Citija (C), Bernsteina i nekoliko drugih investicijskih firmi ponovili su svoje ocjene kupnje dionica ove sedmice.

Analitičari KeyBanca podigli su svoje izglede prodaje Nvidije za fiskalnu godinu 2025. sa 128,5 milijardi dolara na 130,6 milijardi dolara, pri čemu su Nvidijini novi vodeći Blackwell AI čipovi doprinijeli prihodima u četvrtom tromjesečju sa 7 milijardi dolara. To je više od konsenzusne procjene Wall Streeta od 125,6 milijardi dolara prihoda za 2025., prema podacima Bloomberga.

Čak i dok proizvodnja Nvidijinih Blackwell čipova raste, KeyBanc je u bilješci za investitore u ponedjeljak rekao da je potražnja za Nvidijinim prethodnim modelima čipova s umjetnom inteligencijom - H100s i H200s - "i dalje iznimno snažna".

Nvidijine dionice porasle su za gotovo 14% tokom prošle sedmice 190% u odnosu na prošlu godinu.

Analitičari Wedbusha rekli su da je "još jedna pozitivna tačka podataka" za Nvidiju potencijalni novi val finansiranja za startupe AI. The Information je u ponedjeljak izvijestio da će krug finansiranja OpenAI-ja od nevjerojatnih 6,6 milijardi dolara vjerovatno potaknuti val novih ulaganja u umjetnu inteligenciju. Novo finansiranje startupa povezanih s umjetnom inteligencijom bi zauzvrat potaknulo potražnju za Nvidijinim AI čipovima, prenosi SEEbiz.

Matt Bryson iz Wedbusha rekao je u utorak da je izvješće indikacija "da postoji mala vjerovatnost da će rast potrošnje AI pauzirati tijekom većeg dijela (ako ne i cijele 2025.) u korist NVDA-e."

Nvidia također želi dokazati svoju vrijednost izvan AI hardvera. Na svom AI Summitu u D.C.-u ovog tjedna, firma pokušava istaknuti snagu svoje ponude AI softvera u pokušaju da pokaže da je više od običnog proizvođača čipova.