više od dva posto

Dionice TSMC-a tonu nakon ove Trumpove izjave

Autor: Biznis.ba
Dionice TSMC-a tonu nakon ove Trumpove izjave
Foto: X

Dionice proizvođača čipova TSMC pale su u srijedu za više od 2% nakon što je američki predsjednički kandidat Donald Trump rekao da bi Tajvan trebao platiti za odbranu.

U intervjuu za Bloomberg Businessweek, Trump je rekao: "Znate, mi se ne razlikujemo od osiguravajućeg društva. Tajvan nam ne daje ništa."

SAD je najvažniji međunarodni podupiratelj Tajvana i dobavljač oružja, ali ne postoji službeni sporazum o odbrani. Međutim, SAD su zakonski obvezne Tajvanu osigurati sredstva za samoobranu.

Američki predsjednik Joe Biden uznemirio je kinesku vladu komentarima koji sugeriraju da će SAD braniti Tajvan ako bude napadnut, što je odstupanje od dugotrajnog stajališta SAD-a o "strateškoj dvosmislenosti", prenosi SEEbiz.

Washington i Taipei nisu imali službene diplomatske ili vojne odnose od 1979., kada su SAD prebacile priznanje na Peking.

Nije bilo neposredne reakcije od strane tajvanske vlade, niti TSMC-a koji je trenutno u mirnom razdoblju uoči svog izvještaja o zaradi u drugom tromjesečju u četvrtak.