Izvršni direktor Tesle

Elon Musk: Umjetna inteligencija bit će pametnija od čovjeka već od 2025.

Autor: Biznis.ba
Elon Musk: Umjetna inteligencija bit će pametnija od čovjeka već od 2025.
Foto: X

Elon Musk, izvršni direktor firme Tesla, iznio je neka hrabra predviđanja tokom intervjua u ponedjeljak, sugerišući da bi se umjetna inteligencija (AI) pametnija od najpametnijeg čovjeka mogla razviti sljedeće godine ili do 2026.

Musk je na društvnoj mreži X raspravljao o raznim temama, uključujući ograničenja s kojima se AI suočava zbog dostupnosti električne energije.

Tokom intervjua s Nicolaiem Tangenom, izvršnim direktorom norveškog suverenog fonda, Musk je podijelio uvide u napredak Groka, AI chatbota koji je razvio njegov startup xAI.

Spomenuo je da se očekuje da će sljedeća verzija Groka biti dovršena do maja, ali je istaknuo izazove zbog nedostatka naprednih čipova.

Musk, koji je također suosnivač OpenAI-ja, izrazio je zabrinutost zbog odstupanja OpenAI-ja od svoje izvorne misije. Osnovao je xAI prošle godine, pozicionirajući ga kao izazivača OpenAI-ju, kojeg je tužio zbog navodnog prioriteta profita nad boljitkom čovječanstva kroz razvoj umjetne inteligencije, prenosi SEEbiz.

Izvršni direktor Tesle otkrio je da je za obuku modela Grok 2 potrebno oko 20.000 Nvidia H100 GPU-a, a buduće verzije će zahtijevati još više čipova, procjenjujući do 100.000 Nvidia H100 čipova. Međutim, naglasio je da će osim nedostatka čipova, opskrba električnom energijom postati ključni čimbenik u razvoju umjetne inteligencije u sljedećih nekoliko godina.

Musk je pohvalio kineske proizvođače automobila, označivši ih kao najkonkurentnije u svijetu. Ponovio je svoja prethodna upozorenja o tome da će kineski konkurenti nadmašiti globalne konkurente ako se ne uvedu trgovinske prepreke.

Dotičući se nedavnih radničkih pitanja, Musk se osvrnuo na štrajk sindikata u Švedskoj protiv Tesle, ukazujući da se situacija poboljšala. Spomenuo je da su vođeni razgovori između norveškog suverenog fonda, glavnog dioničara Tesle, i vodstva EV kompanije u vezi s nedavnim razvojem događaja.