Poduzimanje određenih koraka

EU istražit će Apple, Google i Meta zbog mogućih prekršaja Zakona o digitalnim tržištima

Autor: Biznis.ba
EU istražit će Apple, Google i Meta zbog mogućih prekršaja Zakona o digitalnim tržištima
Foto: Ilustracija

Apple, Alphabet Google i Meta su platforme koje će se istražiti zbog mogućih kršenja Zakona o digitalnim tržištima (DMA), rekli su antimonopolski regulatori Evropske unije, a ova istraga mogla bi dovesti do velikih kazni za ove firme.

“Evropska komisija sumnja da mjere koje su uveli ovi „čuvari vrata“ ne zadovoljavaju učinkovitu usklađenost s njihovim obavezama prema DMA”, navodi se u saopćenju izvršne vlasti EU.

Pod istragom Agencija za sprovedbu tržišnog takmičenja EU, navodi Reuters, su pravila Alphabeta o upravljanju u Google Playu i samopreferenciji na Google pretraživanju, Appleova pravila o upravljanju u App Storeu i zaslon za izbor za Safari i Metin „model plaćanja ili pristanka“.

Komisija također poduzima korake kako bi istražila Appleovu novu strukturu naknada za alternativne trgovine aplikacija i Amazonovu praksu rangiranja na njegovom tržištu.

Izvršna vlast EU istrage bi trebala završiti u roku od godinu dana, kako i predviđa Zakon, prenose Financije hr.

Podsjećamo, Zakon o digitalnom tržištu, koji je na snazi od 7. marta, zahtijeva nadzor platformi, koji pružaju digitalne usluge poput tražilica, društvenih mreža i aplikacija za chat koje koriste druge firme, odnosno da se pridržavaju smjernica kako bi osigurali jednake uslove za svoje suparnike i dali korisnicima više izbora.

Ove odredbe odnose se na sve pružatelje usluga “hostinga”, internetske trgovine i platforme koje posluju u EU. Zajedno za Aktom o digitalnim tržištima, Akt o digitalnim uslugama predstavlja prekretnicu u pristupu regulaciji interneta.

S ta dva zakona, EU želi stvoriti sigurnije online okruženja, utvrđivanje jasnih odgovornosti za platforme kao što su internetska tržišta i društveni mediji, te suočavanje sa aktuelnim izazovima digitalnog okruženja, uključujući nezakonite proizvode, govor mržnje i dezinformacije, te transparentno dostavljanje i kontrolu podataka.