velika kazna

EU optužila Microsoft za monopol na tržištu

Autor: Biznis.ba
EU optužila Microsoft za monopol na tržištu
Foto: Microsoft / Ilustracija

Microsoft je prekršio antitrust zakone Evropske unije tako što je u svoj popularni paket aplikacija za poslovne korisnike uključio Teams, rekli su u utorak zvaničnici EU, označavajući najnoviji izazov bloku protiv američkog tehnološkog diva.

Antitrust je izraz kojim se označavaju sve djelatnosti države u svrhu suzbijanja oblika poslovne prakse od strane privatnih osoba ili kompanija koji se smatraju štetnim po tržišnu konkurenciju ili predstavljaju nepošten odnos prema potrošačima.

Ako se potvrde preliminarni nalazi istrage EU, to bi moglo dovesti do kazne od do 10% globalnih prihoda Microsofta, koji su iznosili 211 milijardi dolara u posljednjoj fiskalnoj godini, prenosi CNN.

Ova objava dolazi dan nakon što su regulatori EU optužili Apple (AAPL) za kršenje Digital Markets Act, revolucionarnog zakona koji je donio velike promjene na dominantnim platformama nakon što je stupio na snagu u martu. Apple, koji je negirao krivicu, također se suočava sa velikom kaznom ako se optužbe potvrde.

Evropska komisija, izvršni organ EU-a, otvorila je istragu o Microsoftovim softverskim praksama prije skoro godinu dana nakon pritužbe iz 2020. godine od strane aplikacije za internu komunikaciju u oblaku Slack, koju sada posjeduje Salesforce (CRM).

Slack je tvrdio da je Microsoft (MSFT) dao nepravednu prednost Teams-u, koji nudi poruke, pozive i video sastanke, automatskim uključivanjem u svoj Office softver, čime je uskratio Slacku mogućnost da se takmiči na fer osnovi.

Evropska komisija dijeli zabrinutosti Slacka. "Zabrinuti smo da Microsoft može davati svojem proizvodu za komunikaciju Teams neopravdanu prednost nad konkurentima, povezujući ga sa svojim popularnim produktivnim paketima za poslovne korisnike", rekla je Margrethe Vestager, šefica konkurencije EU, u saopćenju.

"Očuvanje konkurencije za alate za udaljenu komunikaciju i saradnju ključno je jer također podstiče inovacije na tim tržištima. Ako se potvrdi, ponašanje Microsofta bilo bi nezakonito prema našim pravilima o konkurenciji", dodala je.