globalni problem

Evo zašto je Kina bila gotovo netaknuta tokom IT kolapsa

Autor: Biznis.ba
Evo zašto je Kina bila gotovo netaknuta tokom IT kolapsa
Foto: Ilustracija

Dok su se firme u SAD-u i Evropi u petak probudile zbog globalnog IT kvara koji je poremetio aerodrome i hotele, Kina je ušla u svoj vikend uglavnom neokrznuta.


Problem potječe iz ažuriranja softvera firme CrowdStrike za kibernetičku sigurnost sa sjedištem u Teksasu, koja više od polovice prihoda ostvaruje iz Sjedinjenih Država. Tehnologiju firme koriste mnoge najveće svjetske banke, zdravstvene i energetske firme. 

"Utjecaj incidenta CrowdStrike u petak na Kinu bio je vrlo malen, bez gotovo ikakvog utjecaja na domaći javni život", rekao je Gao Feng, viši direktor istraživanja u Gartneru, piše CNBC.

"Samo su neke strane firme u Kini bile pogođene."

"Glavni razlog zašto je to što lokalne kineske firme u osnovi ne koriste CrowdStrike proizvode, tako da nisu pogođene", rekao je Gao. "Kupci CrowdStrikea prvenstveno su koncentrirani u Evropi i Sjedinjenim Državama."

Anegdotalno, poziv na prijevoz, e-trgovina i drugi sustavi povezani s internetom u Kini u petak su radili glatko. Kineski državni mediji također su u petak navečer objavili da međunarodni letovi u dvjema pekinškim zračnim lukama teku normalno, te da Air China, China Eastern Airlines i China Southern Airlines nisu bili pogođeni velikim kvarovima tehničkih sustava.

Jedan od najznačajnijih utjecaja IT prekida - uključujući i Kinu - bio je na Microsoft Windows uređaje koji su pokušavali integrirati ažuriranje proizvoda CrowdStrike Falcon, što je rezultiralo plavim ekranom i ciklusom ponovnog pokretanja računara, prenosi SEEbiz. 

Microsoftovi proizvodi naširoko se koriste u Kini — Windows je imao oko 87% isporuka ličnih računara u kopnu prošle godine, prema Canalysu. To je više od udjela od 79% za ostatak svijeta u prvom kvartalu ove godine, rekla je istraživačka firma.

Hashtag "Hvala vam Microsoft, [mogu] krenuti rano" zauzeo je drugo mjesto na kineskoj platformi društvenih medija Weibo kada su prekidi počeli eskalirati u petak rano poslijepodne po lokalnom vremenu. Postovi su uglavnom prikazivali fotografije "plavog ekrana smrti" ili raspravljali o globalnom prekidu rada.

Ali popularnost hashtaga ubrzo je ustupila mjesto drugima o domaćim stvarima, uključujući lansiranje proizvoda kineske firme za pametne telefone Xiaomi u Pekingu te večeri.

Microsoftovim proizvodima Office 365 i Azure oblak u Kini upravlja lokalna firma pod nazivom 21Vianet. Nije odmah bilo jasno je li lokalizacija pridonijela ograničenom utjecaju u petak. Dvije tvrtke nisu odmah odgovorile na zahtjeve CNBC-a za komentar.

Američka i kineska vlada posljednjih su godina tjerale domaće firme da koriste domaću tehnologiju i lokalno pohranjuju podatke iz razloga nacionalne sigurnosti.

Canalys je istaknuo da kineski UOS ili operativni sistem Unity ima sve veću primjenu među državnim poduzećima i vladinim sektorima, iako Windows još uvijek dominira domaćim tržištem osobnih računala.

"Bilo je vrlo malo utjecaja jer se CrowdStrike jedva koristi u Kini", rekao je Rich Bishop, izvršni direktor AppInChina, koji objavljuje međunarodni softver u Kini.

"To je djelimično zato što mnoge sigurnosne prijetnje od kojih je CrowdStrike dizajniran za zaštitu potječu iz Kine", rekao je, dodajući da kineske firme obično koriste proizvode firme Tencent, 360 i druge firme.

CrowdStrike je u svom posljednjem godišnjem izvještaju o kibernetičkoj prijetnji naveo da su prošle godine "protivnici kineskog neksusa nastavili djelovati neuporedivim tempom širom globalnog krajolika, koristeći tajnost i razmjere za prikupljanje podataka o nadzoru ciljanih skupina, strateških obavještajnih podataka i intelektualnog vlasništva."