ništa neobično

Evo zašto nemaju svi iPhone modeli kameru

Autor: Biznis.ba
Evo zašto nemaju svi iPhone modeli kameru
Foto: Unsplash

Da li mislite da svi iPhone-i imaju kameru? Ako je vaš odgovor potvrdan, mogli biste da se iznenadite.

Fotografija starijeg i izlizanog iPhone-a bez kamere na poleđini, objavljena na Redditu, demantuje tu uobičajnu pretpostavku.

Autor objave pojašnjava da je vlasnik tog neobičnog iPhone-a njegov prijatelj zaposlen u nuklearnoj elektrani, gde su kamere strogo zabranjene, prenosi Digital Trends.

Iako nije uobičajno vidjeti iPhone bez kamere, ovo nije prvi put da se takav uređaj pojavio na Redditu. Prije nekoliko godina jedan korisnik je objavio fotografiju iPhone-a bez kamere koji je pronašao u prodavnici polovnih pametnih telefona u Dubaiju.

Odgovori na tu objavu su otkrili da se modeli iPhone-a bez kamere koriste u vojsci, a neki su tvrdili da je Apple povremeno imao naviku da prodaje modifikovane verzije bez kamere određenim vladinim institucijama.

U raspravama na Redditu je naglašeno da se iz uređaja uglavnom uklanjaju ne samo fizički dijelovi kamere već i prateći softver i hardver, čime se onemogućava naknadna instalacija kamere, prenosi B92.

Komentatori na Redditu također su podijelili informacije o nabavci setova za uklanjanje kamera s iPhone-a, kao i gdje se mogu kupiti već modifikovani telefoni. Pomenuli su kompaniju NonCam koja nudi setove za modifikaciju starih iPhone modela, uključujući iPhone SE, iPhone 8 i iPhone 5S, po cijeni od 250 dolara (oko 230 eura).

Također, ta kompanija prodaje unaprijed modifikovane verzije za više od 1000 dolara (oko 930 eura). Na svojoj veoma sporoj web stranici navode da su među njihovim klijentima pripadnici vojske, radnici u naftnoj i industriji gasa, kao i zaposleni u obrazovnom sektoru.

U Singapuru kompanija Mister Mobile nudi reverzibilnu uslugu uklanjanja kamera za samo 28 dolara (oko 26 eura), omogućavajući vojnim regrutima da tokom službe koriste svoje telefone bez kamera, a zatim ih vrate u izvorno stanje. Ova usluga dostupna je ne samo za Apple uređaje već i za proizvode drugih velikih proizvođača, kao što su Samsung, Sony, Google i OnePlus.

Ako naiđete na iPhone ili neki drugi pametni telefon bez kamere, jedne od ključnih funkcija, zbog koje biste inače kupili uređaj, sada znate kako je to moguće i zašto bi neko to uradio.