Istraživanje

Evropska industrija slabo zaštićena od hakera

Autor: Biznis.ba
Evropska industrija slabo zaštićena od hakera
Foto: Unsplash

Evropska industrija nije dovoljno pripremljena da se suprotstavi hakerskim napadima, navodi se u studiji američke tehnološke kompanije “Sisko” objavljenoj uoči industrijskog sajma u Hanoveru.

Samo dva posto evropskih industrijskih preduzeća ima vrhunsku zaštitu, dok se 17 posto mogu smatrati dobro zaštićenim. Ostali moraju da djeluju da bi zaštitili svoje sisteme, saopštio je “Sisko”.

Nasuprot tome, evropski tehnološki sektor je u boljoj situaciji, sa 28 odsto dobro ili veoma dobro zaštićenih subjekata. U finansijama je taj procenat 23 posto, a najlošije stoje sektori obrazovanja i zdravstva, prenijela je agencija DPA.

“Ovo su šokantne brojke. Evropska industrija očigledno treba da se uhvati u koštac sa ovim, jer je ranjiva u mnogim oblastima”, izjavio je Kristijan Krof, član izvršnog odbora kompanije “Sisko Njemačka”, prenosi Bankar me.

Dugovječnost mnogih proizvodnih procesa je jedan od razloga zaostatka u zaštiti, pošto se u njima i nakon tridesetak godina koriste “vindous 95” ili “vindous 98”, dodao je Krof.

On je naglasio da ovi sistemi nisu vrhunski i da ih je teško ažurirati.”Stari operativni sistemi i mašine koje se koriste izuzetno otežavaju ugradnju bezbjednosne tehnologije”, rekao je ovaj stručnjak.

“Sisko” je u ovom istraživanju anketirao više od 8.000 rukovodilaca kompanija širom svijeta tokom januara i februara, uključujući blizu 2.000 u Evropi.