zloupotreba položaja

Evropski sud potvrdio kaznu od 2,4 milijarde eura Googleu

Autor: Biznis.ba
Evropski sud potvrdio kaznu od 2,4 milijarde eura Googleu
Foto: Shutterstock

Najviši evropski sud u utorak je potvrdio kaznu od 2,4 milijarde eura koju je Googleu izrekla Evropska komisija zbog zlouporabe dominantnog položaja favoriziranjem vlastite usluge za usporedbu cijena.

Kazna je rezultat antimonopolističke istrage koju je 2017. godine pokrenula Evropska komisija, izvršno tijelo Evropske unije. Komisija je tada zaključila da je Google favorizirao svoju uslugu za usporedbu cijena na štetu konkurentskih servisa.

Google se žalio na odluku Općem sudu, drugom najvišem sudu EU-a, koji je također potvrdio kaznu. Google je zatim uložio žalbu Evropskom sudu pravde (ECJ), najvišem sudu EU-a, no u utorak je ECJ odbacio žalbu i potvrdio odluku Komisije.

'Razočarani smo odlukom Suda', izjavio je glasnogovornik Googlea za CNBC u utorak.

- Ova presuda odnosi se na vrlo specifičan skup činjenica. Još 2017. godine napravili smo promjene kako bismo se uskladili s odlukom Evropske komisije. Naš pristup uspješno funkcionira više od sedam godina, generirajući milijarde klikova za više od 800 usluga za usporedbu cijena.'

Kako bi udovoljio evropskim zahtjevima, Google je 2017. uveo promjene koje su ga prisilile da se natječe na isti način kao i konkurencija za oglasne pozicije u rezultatima pretraživanja za kupovinu, prenosi SEEbiz.

Regulatori širom svijeta pojačavaju pritisak na Google. U ožujku je EU pokrenula istragu protiv Alphabeta prema novom Zakonu o digitalnim tržištima, koji propituje prakse tehnoloških firmi u Evropi. U Sjedinjenim Državama, Google se trenutno suočava s antimonopolističkim postupkom protiv Ministarstva pravosuđa vezanim uz njegovo oglašivačko poslovanje, nakon što je ranije ove godine izgubio još jedan antimonopolistički slučaj.