Tech

Facebook uvodi bitnu promjenu: Evo kako će prikazivati video sadržaj

Autor: Biznis.ba
Facebook uvodi bitnu promjenu: Evo kako će prikazivati video sadržaj
Facebook

Vertikalno snimljeni video snimci veoma su popularni i sveprisutni, pa će u Facebookovoj aplikaciji prikaz svih video snimaka podrazumijevano biti vertikalan, dok će horizontalna orijentacija postati izuzetak.

Od gađenja prema vertikalnom videu, nekada neprirodnom formatu koji nije prilagođen monitorima i televizorima, došli smo do toga da oni postaju standard, jer su prilagođeni telefonima – a svi ostali formati tome moraju da se prilagode.

Facebook je uvođenjem Stories i Reels sadržaja već krenuo u smijeru "TikTokizacije", kao i mnogi drugi, a ove nedjelje je najavljen još jedan korak u istom pravcu: novi video plejer u okviru mobilnih aplikacija, orijentisan primarno ka vertikalnom videu.Facebook.com

Facebook će na iOS-u i Androidu dobiti objedinjeni interfejs za prikaz videa, u kojem će se prikazivati Reelsi, duži video snimci i prenosi uživo, a svima njima biće zajedničko to što će prikaz biti po defaultu – vertikalan.

Otvaranjem videa pokreće se player preko čitavog ekrana, a dodirivanjem po ekranu aktiviraće se poznate kontrole za "premotavanje" ili zaustavljanje reprodukcije. U slučaju da pokrenete video koji je sniman horizontalno, i on će biti prikazan u vertikalnoj orijentaciji, dakle ne u punom sjaju, sve dok ne zaokrenete telefon za 90°.