dobit veća od očekivane

Fantastični rezultati Samsunga, veća potražnja za čipovima

Autor: Biznis.ba
Fantastični rezultati Samsunga, veća potražnja za čipovima
Foto: Pexels

Samsung Electronics je u srijedu izvijestio o prihodima i operativnoj dobiti u drugom tromjesečju većem od očekivanog, budući da je potražnja za njegovim naprednim memorijskim čipovima koji su ključni za obuku umjetne inteligencije ostala velika.

Ovo su rezultati Samsunga u drugom kvartalu u odnosu na prosječne procjene analitičara prema LSEG-u.

Prihod: 74,07 biliona korejskih wona (oko 53,45 milijardi dolara) naspram 73,74 biliona korejskih wona
Operativni profit: 10,44 biliona korejskih wona u odnosu na 9,53 biliona korejskih wona

Prihod Samsunga za tromjesečje koje je završilo u junu skočio je za 23,42% u odnosu na godinu ranije, dok je operativna dobit porasla za 1458,2%.

Južnokorejski div je rekao da je snažna potražnja za velikom propusnošću kao i konvencionalnom memorijom, kao što je redovita dinamička memorija s izravnim pristupom, od strane korisnika koji šire ulaganja u umjetnu inteligenciju, pridonijela dobroj izvedbi.

Za drugu polovicu, Samsung je rekao da očekuje da će potražnja od poslužiteljske umjetne inteligencije ostati jaka u svim poslužiteljskim proizvodima uključujući HBM, poslužiteljski DRAM i SSD. SSD ili solid-state disk odnosi se na uređaj za pohranu temeljen na poluvodiču.

Firma je dodala da bi proširenje kapaciteta kako bi se zadovoljila potražnja za HBM i poslužiteljskim DRAM-om moglo dodatno ograničiti ponudu konvencionalnih memorijskih čipova.

Tokom razgovora o zaradi, firmaje rekla da planira odgovoriti na potražnju za umjetnom inteligencijom širenjem prodaje HBM3E — najnovijeg memorijskog proizvoda s umjetnom inteligencijom — kroz proširenje kapaciteta u drugoj polovici.

Također će proširiti prodaju SSD-ova koji su trenutno vrlo traženi i za AI poslužitelje.

Firma je također rekla da će isplatiti dividendu od 361 wona po običnoj i povlaštenoj dionici za drugi kvartal.

"Prema našoj trenutnoj politici dividende, ukupni iznos raspoređen po kvartalu iznosi približno 2,45 triliona wona, koji će biti isplaćeni krajem augusta."

Dionice Samsunga porasle su čak 1,35% u srijedu ujutro.

HBM memorijski čipovi ključni su za AI čipove – koji su doživjeli veliku potražnju zahvaljujući procvatu AI. To je u velikoj mjeri pogodovalo firmama kao što su Samsung Electronics i SK Hynix, dva najveća proizvođača memorijskih čipova u svijetu, prenosi SEEbiz.

"S obzirom na to da se očekuje da će prosječne prodajne cijene memorije nastaviti uzlazni trend u sljedećih nekoliko kvartala, predviđamo kvartalni sekvencijalni rast dobiti za Samsung Electronics do 2025.", rekao je CLSA u izvještaju ranije ovog mjeseca nakon Samsungovih prognoza za drugi kvartal.

Poslovanje najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova oporavilo se kako su se cijene memorijskih čipova oporavile zahvaljujući optimizmu AI-ja prošle godine. Južnokorejski elektronički gigant zabilježio je rekordne gubitke 2023. jer se industrija pokolebala od pada potražnje za memorijskim čipovima i elektronikom nakon Covida.

“Nakon što su Nvidia i globalni proizvođači čipova nedavno objavili mapu puta za AI poluvodiče, predviđamo trend poskupljenja memorije do 1. polovine 25. godine. To pripisujemo većoj zabrinutosti oko opskrbe memorijom usred snažne potražnje za HBM-om i SSD-ovima velike gustoće za poduzeća, koji koriste više pločica, uz produženo vrijeme proizvodnje”, rekao je SK Kim iz Daiwa Capital Marketsa u prošlomjesečnom izvještaju.

Samsung je navodno odobrio testove za korištenje svojih HBM3 čipova u Nvidijinim procesorima za kinesko tržište. SK Hynix je do sada vodio tržište HBM memorijskih čipova, budući da je bio jedini dobavljač HBM3 čipova za Nvidiju.

SK Hynix u četvrtak je zabilježio najveću tromjesečnu dobit od drugog kvartala 2018., oporavivši se od gubitka od 2,88 triliona wona u istom razdoblju prije godinu dana.