poznato i kad

Fortnite se konačno vraća na iPhone

Autor: Biznis.ba
Fortnite se konačno vraća na iPhone
Foto: Ilustracija

Epic Games Store dobio je nedavno zeleno svjetlo za lansiranje na Apple-ovim iPhone i iPad uređajima u Evropi nakon što je prethodno dva puta odbijen.

Vlasnici Apple iPhone i iPad uređaja u dogledno vrijeme bi ponovno trebalo da imaju mogućnost da instaliraju Fortnite.

Naime, Epic Games je od Apple-a napokon dobio dozvolu za lansiranje Epic Games Store aplikacije na App Store-u, za sada samo na području Evropske unije. To je rasplet dugogodišnjeg spora između dvije kompanije, a svodi se na to da u Epicu nisu zadovoljni s provizijom od 30% koju Apple uzima za svaku mikrotransakciju u Fortnite-u.

Prisjetimo se, Fortnite je izbačen s App Store-a prije četiri godine nakon što je Epic unutar igre ponudio alternativnu metodu kupovanja, što je bilo suprotno pravilima koje je odredio Apple kao vlasnik iOS ekosistema. Epic Games je bitku protiv Apple-a izgubio kod američkog suda, ali preokret je došao početkom 2024. kad je Evropska unija donijela direktivu kojom Apple korisnicima svojih uređaja u EU mora da dopusti korištenje alternativnih prodavnica za aplikacije.

Kako je ovo zakonska obaveza, iz Apple-a su morali da je prihvate, na radost ekipe iz Epic Gamesa kojima će sada uzimati 13% nižu proviziju za mikrotransakcije, prenosi B92. Međutim, Apple ne bi bio Apple da nije čitavu stvar zakomplikovao i prethodno dvaput odbio predložene verzije Epic Games Storea za iOS. Kamen spoticanja bio je izgled tastera za instalaciju aplikacija u EGS, za koji su u Appleu tvrdili da previše liči tasteru Get za instalaciju aplikacija u AppStore-u. Ali eto – sad je i to nekako izglađeno.

Nema još precizno određenog datuma za lansiranje Epic Games Storea i Fortnitea na iOS-u, ali iz Epica kažu kako će se to dogoditi tokom narednih nekoliko mjeseci.