Nastavak bitke

FTC poziva američki sud da odbije spajanje Microsofta i Activisiona

Autor: Biznis.ba
FTC poziva američki sud da odbije spajanje Microsofta i Activisiona
Microsoft i Activision

Microsoftova bitka da odbrani svoju akviziciju izdavača video igrica Activision Blizzard još nije završena.

Američka vlada je u saopćila da bi savezni žalbeni sud trebao blokirati Microsoftovu nedavnu kupovinu Activisiona jer je sudija nižeg suda previše poštovao Microsoftova obećanja o budućnosti “Call of Duty”, popularne pucačke igre iz prvog lica, kada je dozvolila dogovor da se zaključi ove godine.

Okružna sutkinja Jacqueline Scott Corley otišla je predaleko, tvrdila je Federalna trgovinska komisija, kada je u julu presudila da će ugovori od 11. sata koje je Microsoft potpisao s Nintendo, Nvidia i drugim kompanijama za igre u vezi s "Call of Duty" riješiti antikonkurentske zabrinutosti vezane za blockbuster ugovor .

Argument FTC-a pred tročlanim vijećem američkog žalbenog suda devetog okruga odražava jedini kontinuirani napor antimonopolskog regulatora da spriječi spajanje koje su od tada blagoslovile Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo i koje je zatvoreno u oktobru, nakon što je Microsoft napravio više ponude i sporazumi za rješavanje navoda da bi dogovor naštetio konkurenciji i igračima.

Kao jedna od najvećih tehnoloških akvizicija u povijesti, spajanje vrijedno 69 milijardi dolara pomno je praćeno zbog potencijalnog utjecaja na nove tehnologije za pristup video igricama, posebno na novo tržište streaminga u oblaku koje omogućava igračima da odmah uskoče u igru bez potrebe za preuzimanjem. to na njihov uređaj.