Tech

Google će prestati da govori policiji koji su korisnici bili u blizini zločina

Autor: Biznis.ba
Google će prestati da govori policiji koji su korisnici bili u blizini zločina
google asist

Google iz Alphabet Inc. mijenja svoj alat za karte tako da kompanija više nema pristup historiji pojedinačnih lokacija korisnika, čime joj je onemogućena mogućnost da odgovori na naloge za provođenje zakona koji traže podatke o svima koji su bili u blizini zločina .

Google mijenja svoju funkciju historije lokacija na Google mapama, prema objavi iz ove sedmice. Ova funkcija, za koju Google kaže da je podrazumevano isključena, pomaže korisnicima da zapamte gdje su bili.

Kompanija je u četvrtak saopćila da će za korisnike kojima je to omogućeno, podaci o lokaciji uskoro biti sačuvani direktno na uređajima korisnika, blokirajući Googleu da ih vidi, i, shodno tome, blokirajući organe za provođenje zakona da traže te informacije od Googlea, piše Bloomberg.

- Informacije o vašoj lokaciji su lične, rekao je Marlo McGriff, direktor proizvoda za Google Maps, u postu na blogu. “Posvećeni smo tome da to bude sigurno, privatno i pod vašom kontrolom.”

Promjena dolazi tri mjeseca nakon istrage Bloomberg Businessweek-a koja je otkrila da policija širom SAD-a sve više koristi naloge za dobivanje podataka o lokaciji i pretraživanju od Googlea, čak i za nenasilne slučajeve, pa čak i za ljude koji nisu imali nikakve veze s zločinom.

"Vrijeme je prošlo, godinama smo pozivali Google da izvrši ove promjene i mislim da je to fantastično za korisnike Googlea, jer to znači da mogu iskoristiti prednosti funkcija poput historije lokacija bez straha da će policija dobiti pristup svim te podatke, rekla je Jennifer Lynch, glavni savjetnik u Electronic Frontier Foundation, neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u San Franciscu koja brani digitalne građanske slobode.

Google je rekao da će promjene postepeno uvoditi tokom sljedeće godine na vlastitim Android i iOS mobilnim operativnim sistemima Apple Inc., te da će korisnici dobiti obavještenje kada ažuriranje dođe na njihov račun. Kompanija neće moći odgovoriti na nove naloge za geoogradu kada se ažuriranje završi, uključujući ljude koji odluče sačuvati šifrirane sigurnosne kopije svojih podataka o lokaciji u oblaku.

“To je dobra pobjeda za prava na privatnost i predstavlja primjer”, rekao je Jake Laperruque, zamjenik direktora projekta sigurnosti i nadzora u Centru za demokratiju i tehnologiju. Ovaj potez potvrđuje ono što su parničari koji brane privatnost podataka o lokaciji dugo tvrdili na sudu: da samo zato što kompanija može držati podatke kao dio svojih poslovnih operacija, to ne znači da su se korisnici složili da kompanija ima pravo dijeliti ih sa treća stranka.

Lynch, advokat EFF-a, rekao je da, iako je Google zaslužan za taj potez, to je dugo bila jedina tehnološka kompanija koju su EFF i druge grupe za građanske slobode vidjeli da odgovara na naloge za geo-ogradu. “Sjajno je što Google ovo radi, ali u isto vrijeme niko drugi nije pohranjivao i prikupljao podatke na isti način kao Google”, rekla je ona. Apple, koji također ima aplikaciju za Mape, rekao je da tehnički nije u mogućnosti pružiti vrstu podataka o lokaciji koju policija želi.

Još uvijek postoji još jedna vrsta naloga zbog koje su zagovornici privatnosti zabrinuti: takozvani nalozi za obrnutu pretragu ključnih riječi, gdje policija može tražiti od tehnološke kompanije da dostavi podatke o ljudima koji su pretraživali određeni pojam. "Upiti za pretraživanje mogu biti izuzetno osjetljivi, čak i ako samo tražite adresu", rekao je Lynch.