web div

Google će u svoju web tražilicu ugraditi umjetnu inteligenciju

Autor: Biznis.ba
Google će u svoju web tražilicu ugraditi umjetnu inteligenciju
Foto: Pexels

Web div Google najavio je da će u svojim rezultatima pretraživanja prikazivati i odgovore generisane uz pomoć umjetne inteligencije.

Riječ je o jednoj od najvećih promjena Googleove web tražilice u posljednjih 25 godina, javlja francuska novinska agencija AFP. Nova će funkcija u početku biti dostupna korisnicima preglednika u Sjedinjenim Državama, ali se očekuje da će uskoro biti dostupna i drugdje.

Nova funkcija pregledavanja weba pod nazivom AI pregled (UI pregled) bit će dostupna korisnicima u SAD-u od ove sedmice, najavio je CEO Googlea Sundar Pichai na događaju u Kaliforniji u utorak. Dodao je da će funkcija uskoro biti dostupna iu drugim zemljama i dostupna više od milijardu ljudi.

Googleovi rezultati pretraživanja sada će nuditi sažetak na vrhu stranice, koji je generisala umjetna inteligencija Gemini. Uobičajni rezultati pretraživanja bit će navedeni ispod ovog sažetka. Odgovori umjetne inteligencije sadržavat će kratke sažetke nalaza s poveznicama na web izvore koji su pružili informacije.

"Možete pitati sve što vam padne na pamet ili što treba učiniti - od istraživanja do planiranja i ideja - a Google će se za sve pobrinuti", rekla je Liz Reid, voditeljica Google Search tima.

Ovom promjenom Google rješava sve veći pritisak konkurentskih tražilica koje pokreću umjetna inteligencija kao što je Perplexity i glasine da OpenAI, koji stoji iza alata ChatGPT, razvija vlastitu web tražilicu, navodi AFP. Pretraživanje chata pomoću umjetne inteligencije također je dostupno na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu, što korisnicima omogućuje pronalaženje informacija bez korištenja Google pretraživanja.

Prema AFP-u, neki korisnici hvale ove alternative usluga, govoreći da nude mnogo transparentnije iskustvo pregledavanja interneta. Kreatori online sadržaja i manji izdavači, s druge strane, zabrinuti su zbog promjene, jer se boje da korisnici više neće klikati na web stranice kako bi pronašli informacije.

Istraživačka firma Gartner procijenila je da će se web promet generiran putem tražilica smanjiti za 25 posto do 2026. godine zbog uvođenja alata umjetne inteligencije.

Budući da Googleov posao uvelike ovisi o oglašavanju koje ubacuje u svoju tražilicu, bilo je sugestija da bi interakcije umjetne inteligencije u stilu ChatGPT-a mogle utjecati na njegovo poslovanje. "Otkrili smo da ljudi s pregledom AI češće koriste Pretraživanje i zadovoljniji su rezultatima", rekao je Reid.

Rekla je da će firma također uskoro početi testirati korištenje umjetne inteligencije u pretraživanju na temelju video sadržaja kao izvora upita. Tako bi, primjerice, korisnici mogli snimiti video pokvarenog uređaja i zatražiti od Googlea da ga dijagnosticira i pruži savjet kako to popraviti, prenosi SEEbiz.

Takvi multimodalni upiti također su bili među centralnim naglascima prezentacije modela umjetne inteligencije GPT-4o u ponedjeljak. Riječ je o najnovijem ažuriranju modela GPT 4, koji može kreirati sadržaj ili razumjeti naredbe u obliku glasa, teksta ili slika, navodi AFP.

Kao i OpenAI, Google je također pokazao kako njegova umjetna inteligencija može prepoznati okolinu uz pomoć kamere pametnog telefona, između ostalog.

Stvaranje još pametnijih digitalnih pomoćnika koji su sličniji ljudima treba postati sljedeća centralna tačka u utrci firmi za razvojem generativne umjetne inteligencije. Prema izvještajima američkih medija, Apple se približava dogovoru s OpenAI-jem za korištenje mogućnosti ChatGPT-a na iPhone uređajima. Apple bi mogao predstaviti sporazum sljedeći mjesec na posebnom događaju u Californiji, navodi AFP.