umjetna inteligencija

Google će uložiti dodatnih milijardu eura u podatkovni centar u Finskoj

Autor: Biznis.ba
Google će uložiti dodatnih milijardu eura u podatkovni centar u Finskoj
Foto: Pexels

Google će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje kampusa svog podatkovnog centra u Finskoj kako bi potaknuo rast poslovanja s umjetnom inteligencijom u Evropi.

Posljednjih godina mnogi su podatkovni centri locirani u nordijskim zemljama zbog hladnije klime, poreznih olakšica i obilne dostupnosti obnovljive energije.

Švedska i Norveška nedavno su postale sve kritičnije prema njima, a neki stručnjaci iz industrije tvrde da bi nordijske zemlje trebale koristiti svoju obnovljivu energiju za proizvode kao što je zeleni čelik.

No finski kapacitet vjetroelektrana porastao je tako brzo posljednjih godina, za 75 posto na 5.677 megavata samo u 2022., da su tokom vjetrovitih dana cijene pale na negativne vrijednosti, pokazuju industrijske statistike.

Stoga, pojašnjava Reuters, još uvijek ima raspoloživih obnovljivih kapaciteta za podatkovne centre kao što je Googleov koji koristi energiju vjetra u Finskoj sukladno dugoročnim ugovorima.

Analitičari vjeruju da će se potrošnja energije podatkovnih centara znatno povećati zbog brzog rasta upotrebe umjetne inteligencije, što je i Google naveo kao jedan od razloga za svoju odluku o investiciji, prenose Financije hr.

“Toplina koja izlazi iz našeg finskog podatkovnog centra bit će preusmjerena na mrežu daljinskog grijanja u obližnjoj Hamini, pokrivajući lokalna kućanstva, škole i zgrade javnih službi”, rekao je Google u izjavi.

Dodao je da ima za cilj postići nultu neto emisiju u svim svojim operacijama i lancu vrijednosti do 2030. godine.