AutoRT

Google je uveo "robotski ustav" čiji cilj je osigurati da se strojevi ne okrenu protiv nas

Autor: Biznis.ba
Google je uveo "robotski ustav" čiji cilj je osigurati da se strojevi ne okrenu protiv nas
Google

Googleov laboratorij za istraživanje umjetne inteligencije DeepMind predstavio je AutoRT, robotski sistem inspirisan robotskim principima Isaaca Asimova, koji poboljšava donošenje odluka za obavljanje zadataka u stvarnom svijetu.

U značajnom koraku prema poboljšanju sposobnosti robota, DeepMindov robotički tim predstavio je tri inovacije usmjerene na omogućavanje bržeg, učinkovitijeg i sigurnijeg donošenja odluka robota u stvarnim uslovima.

Jedna od navedenih inovacija uključuje implementaciju sistema za prikupljanje podataka koji se zove AutoRT, koristeći Visual Language Model (VLM) i Large Language Model (LLM) u tandemu. Taj sistem omogućuje robotima da shvate svoje okruženje, prilagode se novim okruženjima i odrede odgovarajuće zadatke.

Zabranjene zone za robote

Inspirisan "Trima zakonima robotike" Isaaca Asimova, DeepMind je predstavio koncept "Robot Constitution" (robotski ustav) – skup upita usmjerenih na sigurnost koji usmjeravaju LLM da izbjegava zadatke koji uključuju ljude, životinje, oštre predmete i električne uređaje. Osim toga, roboti su opremljeni sigurnosnim mehanizmom koji zaustavlja njihov rad ako njihova sila prijeđe određeni prag. Ljudski operateri također imaju pristup fizičkom prekidaču za trenutno deaktiviranje.

Tokom razdoblja od sedam mjeseci, Google je postavio 53 AutoRT robota u četiri poslovne zgrade, provodeći više od 77.000 ispitivanja. Ta su ispitivanja uključivala i daljinsko upravljanje od strane ljudskih operatera i autonomni rad pomoću Googleovog modela učenja AI-ja, Robotic Transformera (RT-2). Roboti utilitarnog izgleda, koji imaju samo kameru, robotsku ruku i mobilnu bazu, oslanjali su se na VLM da razumiju svoje okruženje i na LLM predlaganje i donošenje odluka o odgovarajućim zadacima.

Dodatne tehnologije DeepMinda uključuju SARA-RT, naprednu arhitekturu neuronske mreže koja poboljšava tačnost i brzinu postojećeg robotskog transformatora RT-2. Još jedna inovacija, RT-Trajectory, uključuje 2D konture za poboljšanje performansi robota u određenim fizičkim zadacima, poput brisanja stola.

Iako su potpuno autonomni roboti, koji mogu samostalno posluživati piće i obavljati zamršene zadatke još uvijek daleka stvarnost, navedena poboljšanja, posebno sistem AutoRT, označavaju značajan napredak u razvoju robota s poboljšanim sposobnostima donošenja odluka, prenosi Zimo.