Tech

Google, Meta, Qualcomm se udružuju kako bi se zalagali za otvorene digitalne ekosisteme

Autor: Biznis.ba
Google, Meta, Qualcomm se udružuju kako bi se zalagali za otvorene digitalne ekosisteme
google alphabet

Alphabetov (GOOGL.O) Google, Meta Platforms (META.O), Qualcomm (QCOM.O) i sedam drugih tehnoloških kompanija u srijedu su se udružili kako bi se zalagali za otvorene digitalne ekosisteme kao odgovor na nova tehnološka pravila EU u potezu koji bi također mogao uzeti ivicu mogućeg budućeg zakonodavstva.

Nazivajući sebe Koalicijom za otvorene digitalne ekosisteme (CODE), grupa je rekla da želi promovirati otvorenije platforme i sisteme kako bi potakla rast i inovacije u Evropi.

Grupacija je rekla da će raditi sa akademicima, kreatorima politika i kompanijama na digitalnoj otvorenosti i kako se to može postići u Evropi "kroz implementaciju Zakona o digitalnim tržištima (DMA) i budućim razvojem regulatornog okvira EU".

DMA zahtijeva od vratara -- tehnoloških divova koji kontroliraju pristup svojim platformama -- da dozvole trećim stranama da rade sa vlastitim uslugama vratara i omoguće svojim poslovnim korisnicima da promoviraju svoju ponudu i sklapaju ugovore sa svojim klijentima izvan platforme vratara, piše Reuters.

- Imali smo nekoliko razgovora u proteklih nekoliko mjeseci o tome kako izgleda 'dobro' kada su u pitanju digitalni ekosistemi u Evropi, šta potiče inovacije i šta će pozitivno uticati na konkurentnost. Mislimo da je otvorenost ključni element, Lynx osnivač Stan Larroque rekao je u saopćenju.

Ostali članovi grupe su kineski proizvođač pametnih uređaja Honor, kineski Lenovo (0992.HK), francuski start-up proširene stvarnosti Lynx, američki proizvođač telekomunikacijske opreme Motorola (MSI.N), britanski proizvođač elektronike Nothing, norveška tehnološka kompanija Opera i njemački provajder usluga razmjene poruka Wire.

Koalicija je saopćila da ima za cilj otvaranje digitalnih ekosistema kroz međuindustrijsku saradnju i promovisanje besprijekorne povezanosti i interoperabilnih sistema, između ostalog.