Poboljšanje

Google najavio osam velikih ažuriranja za Android

Autor: Biznis.ba
Google najavio osam velikih ažuriranja za Android
Foto: Arhiv

Na Svjetskom kongresu mobilne telefonije (Mobile World Congress – MWC) 2024, Google donosi zdravu količinu novih funkcija za Android.

U skladu sa naglaskom na vještačkoj inteligenciji širom industrije, nekoliko značajnih poboljšanja pokreće vještačka inteligencija. Tu su također i nekoliko osnovnih funkcija Androida koje zvuče praktično nevjerovatno.

Prva u nizu je Gemini. Generativni AI chatbot nedavno je dobio zasebnu aplikaciju za Android, a sada je namijenjen i aplikaciji Google Messages. Korisnici mogu direktno razgovarati sa Gemini-jem u aplikaciji za slanje poruka i koristiti njegove generativne sposobnosti za različite stvari, poput kreiranja odgovora, poboljšanja poruka i još mnogo toga.

Još jedna funkcija koja je prikazana prije nekog vremena konačno je spremna za glavni program. Android Auto dobija podršku za sumiranje poruka za samostalne tekstove i grupne razgovore, a također može i predložiti odgovore. Jednim dodirom, korisnici će također moći da pošalju poruku, započnu poziv i podjele procijenjeno vrijeme dolaska. Ideja je da se vještačka inteligencija koristi za ključne zadatke kako bi se minimizirale distrakcije tokom vožnje, prenosi Etto.ba.

Lookout, funkcija orijentisana ka pristupačnosti za korisnike sa problemima sa vidom, također dobija značajnu podršku vještačke inteligencije. Na Android telefonima, Lookout će sada čitati AI-generisane titlove i opise za medijski sadržaj. Za sada, podrška za vještačku inteligenciju u Lookout-u i Messages je ograničena na engleski jezik.

Google Lens dobija integraciju sa TalkBack-om, što znači da će ono što je u vidnom polju kamere sada biti inteligentno analizirano za detalje i glasno pročitano. Na primjer, korisnici mogu uperiti kameru ka urbanom prizoru ispred njih i čuti detalje poput ocjena, uputstava i radnog vremena, između ostalih relevantnih detalja.

Premašujući poboljšanja pokrenuta vještačkom inteligencijom, imamo poboljšanje za Google Docs koje će mnogi korisnici Workspace-a cijeniti. Na Android uređajima, korisnici sada mogu crtati prstom ili stilusom kako bi anotirali dokumente.

Fitbit aplikacija uskoro će postati dom podacima prikupljenim od drugih fitness aplikacija kompatibilnih sa Health Connect sistemom. Metrike poput potrošenih kalorija, pređene udaljenosti i broja koraka, i ostali podaci prikupljeni od drugih aplikacija, bit će vidljivi unutar Today tab-a aplikacije.

Ekosistem Wear OS takođe dobija nekoliko pametnih, funkcionalnih trikova. Zahvaljujući aplikaciji Google Wallet, korisnici sada mogu provjeriti svoje karte, članske kartice i boarding pass-ove direktno na svojim pametnim satovima.

Za ljude koji se oslanjaju na svoj pametni sat za navigaciju, sada mogu dobiti vođene upute, provjeriti detalje poput vremena polaska i čak prikazati korake navigacije vidljive na njihovom telefonu direktno na ekranu svog pametnog sata.