Google desktop mode

Google: Nova promjena i poboljšanje za Android 15

Autor: Biznis.ba
Google: Nova promjena i poboljšanje za Android 15
Foto: Unsplash

Samsung DeX ili Motorola Ready For su platforme koje mnogima vjerovatno prvo padnu na um kada pomisle na desktop mode na Androidu.

Međutim i Google u svom AOSP-u ima Desktop mode.

Google desktop mode je prvi put objavljen sa Android 10 verzijom i u osnovnoj verziji, kako bi se developerima omogućilo testiranje aplikacija u scenarijima sa više displeja.

Desktop mode je od tada polako i redovno unapređivan i sada može bez problema da funkcioniše sa dvije aplikacije, koje su jedna pored druge na ekranu.

Više aplikacija može da se otvori istovremeno, korištenjem takozvanog "multi-window" iskustva u slobodnoj formi, ali ovo stiže sa brojnim upozorenjima.

Međutim, izgleda da Google radi na svom multi-window Android desktop iskustvu i već je načinio značajan napredak na tom polju. Sajt Android Authority je otkrio neke zanimljive novitete u Android 14 QPR3 2.1 beta verziji.

Multi-window iskustvo je prikazano u pratećem videu, a pokazuje novo polje sa naslovom i malim menijem u kome se nalaze opcije za puni ekran, podijeljeni ekran i mod u slobodnoj formi.

Očekuje se da će ova poboljšanja postati dio Android 15 verzije, a Google bi mogao da ih predstavi uz svoju Pixel 9 liniju telefona kasnije tokom godine.