Novosti

Google predstavio ažurirani AI čip

Autor: Biznis.ba
Google predstavio ažurirani AI čip
Foto: Unsplash

Google je u utorak otkrio pojedinosti o novoj verziji svojih čipova za umjetnu inteligenciju podatkovnog centra i najavio centralni procesor temeljen na Armu.

Googleove jedinice za obradu tenzora (TPU) jedna su od rijetkih održivih alternativa naprednim AI čipovima koje proizvodi Nvidia, iako im programeri mogu pristupiti samo putem Googleove Cloud Platforme, a ne izravno ih kupiti.

Google planira ponuditi centralnu procesorsku jedinicu (CPU) temeljenu na Armu pod nazivom Axion putem Google Clouda. Firma je rekla da ima superiorne performanse u odnosu na x86 čipove i Arm čipove opće namjene u oblaku.

"Olakšavamo klijentima da svoja postojeća radna opterećenja prenesu u Arm", rekao je Mark Lohmeyer, potpredsjednik Google Clouda i generalni direktor računalne infrastrukture i infrastrukture strojnog učenja.

"Axion je izgrađen na otvorenim temeljima, ali korisnici koji koriste Arm bilo gdje mogu lako usvojiti Axion bez ponovnog projektiranja ili ponovnog pisanja svojih aplikacija.", prenosi SEEbiz. 

Rivalski operateri oblaka kao što su Amazon.com i Microsoft izgradili su Arm CPU-e kao način razlikovanja računalnih usluga koje nude. Google je napravio druge prilagođene čipove za YouTube, AI i svoje pametne telefone, ali nije napravio CPU.

Broadcom je sklopio partnerstvo s Googleom na prethodnim generacijama TPU čipova. Google je odbio komentarisati je li koristio dizajnerskog partnera za Axion i Broadcomov angažman s TPU v5p.

Podružnica Alphabeta rekla je da je novi TPU v5p čip napravljen za rad u grupama od 8.960 čipova i može postići dvostruko veću izvedbu od prethodne generacije TPU-a. Kako bi osigurao optimalan rad kapsule, Google koristi hlađenje tekućinom.