JPEG FORMAT

Google predstavio novu algoritam metodu za bolju kvalitetu slike i manji prostor

Autor: Biznis.ba
Google predstavio novu algoritam metodu za bolju kvalitetu slike i manji prostor
Foto: Unsplash

Kompresija slika često može da bude izazov, posebno kada je riječ o JPEG formatu, a Google je u cilju rješavanja tog problema predstavio svoju novu Jpegli kompresionu metodu.

Ovaj novi Google algoritam kompresije obećava poboljšanje od 35 procenata u odnosu na druge metode, isto kao i nekoliko godina ranije, čime se poboljšava kvalitet slike i štedi kako na prostoru za skladištenje, tako i na propusnom obimu.

To znači da je u pitanju u stvari novo rješenje za kompresiju i kodiranje fotografija sa boljim kvalitetom.

Najveći problem kod kodiranja predstavlja pravljenje što manje izlazne datoteke, a da se pri tom procesu ne izgubi ili da se bar, što manje izgubi na kvalitetu slike.

Jpegli bi ovaj proces trebalo da unaprijedi, a kompatibilan je sa postojećim JPEG algoritmima za kompresiju, čime postaje lako primjenljiv kao zamjenski alat, prenose Nezavisne novine.

Uz to, on redukuje šum i čuva više detalja u manjim fajlovima, nudeći poboljšani kvalitet slike onlajn. Jpegli je također alat otvorenog koda i svako ko je više zainteresovan za njega, može mu pristupiti i putem Github-a.

Ovaj način kompresije može posebno da bude koristan za optimizaciju veb sajtova, s obzirom da smanjenje veličine slika može značajno da ubrza vrijeme učitavanja stranice.

Jpegli funkcioniše i sa najčešće korištenom osobitom tehnologijom, a opciono, podržava i 10+ bitova, što dovodi do manjeg broja problema sa slikama, najavila je kompanija uz detaljna objašnjenja u svojoj blog objavi.