za 23 mlrd dolara

Google pregovara o preuzimanju Wiza

Autor: Biznis.ba
Google pregovara o preuzimanju Wiza
Foto: Pexels

Google je u naprednim pregovorima o preuzimanju firme za kibernetičku sigurnost Wiz za 23 milijarde dolara, izvijestio je u nedjelju The Wall Street Journal pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem.

Upućeni su za Wall Street Journal rekli da bi do dogovora moglo doći uskoro.

Wiz je osnovan 2020. godine i ubrzano je rastao pod izvršnim direktorom Assafom Rappaportom. Gledala je na IPO još u maju, kada je firma postigla vrijednost od 12 milijardi dolara.

Predstavnik Wiza odbio je komentarisati. 

Wizova ponuda sigurnosti u oblaku daje rukovoditeljima i stručnjacima za kibersigurnost uvid u potpunu prisutnost firme u oblaku, nešto što je privlačno velikim tvrtkama sa značajnim računalnim resursima. Podržan je popisom blue chip firmi, uključujući izraelsku VC firmu Cyberstarts, Index Ventures, Insight Partners i Sequoia Capital, prenosi SEEbiz.

Ako se završi, posao bi bio Googleova najveća akvizicija ikada. To bi također naglasilo jasnu i kontinuiranu klađenje na kibernetičku sigurnost, u vrijeme kada su nacionalne države i kriminalni akteri uspjeli poremetiti vlade i velike organizacije. Google je već napravio velike kibernetičke akvizicije: firma je prije dvije godine kupila firmu za kibernetičku sigurnost Mandiant za 5,4 milijarde dolara.

Ali firma se sada suočava s dosad neviđenim razinama antimonopolskog nadzora. Ministarstvo pravosuđa dvaput je tužilo Google zbog antitrustovskih razloga. Prakse akvizicije firma istaknute su u najnovijem sudskom sporu, pokrenutom 2023. godine.

Ali njezini prijavljeni razgovori s Wizom sugeriraju da je firma razvila novi apetit za spajanja i preuzimanja, usprkos zabrinutostima za konkurentnost. Google je bio u pregovorima o preuzimanju proizvođača prodajnog softvera Hubspot, CNBC je ranije izvijestio, ali njegova potraga je navodno popustila.

Google nije odmah vratio zahtjev za komentar.