paRTNERSTVO

Google ulaže dvije milijarde dolara u Maleziju za izgradnju prvog podatkovnog centra

Autor: Biznis.ba
Google ulaže dvije milijarde dolara u Maleziju za izgradnju prvog podatkovnog centra
Foto: Unsplash

Google je u četvrtak priopćio da će uložiti 2 milijarde dolara u Maleziju, a dio sredstava otići će u izgradnju svog prvog podatkovnog centra i regije u oblaku u zemlji, kako raste potražnja za AI i uslugama u oblaku.

"Ovo ulaganje temelji se na našem partnerstvu s Vladom Malezije u cilju unaprjeđenja njezine 'Cloud First Policy', uključujući najbolje standarde kibernetičke sigurnosti u klasi", izjavila je u izjavi Ruth Porat, predsjednica, finansijska direktorica i CIO u Alphabetu i Googleu.

Porat je dodao da će Googleovo ulaganje biti najveće dosad u Maleziji u 13 godina tamošnjeg poslovanja.

Podatkovni centar pokretat će Googleove digitalne usluge, kao što su Search, Maps i Workspace, dok će regija u oblaku pružati usluge firmama i organizacijama u javnom i privatnom sektoru. Google je također pokrenuo dva programa opismenjavanja AI u zemlji za studente i nastavnike.

Očekuje se da će ova ulaganja i programi doprinijeti više od 3,2 milijarde dolara BDP-u Malezije i podržati 26 500 radnih mjesta do 2030. godine.

Regija u oblaku Malezije najnoviji je dodatak Googleovoj mreži od 40 regija i 121 zone u svijetu, rekao je američki tehnološki div.

Ovo dolazi nakon što je Microsoft ranije ovog mjeseca rekao da će uložiti 2,2 milijarde dolara u Maleziju za unaprjeđenje nove infrastrukture oblaka i umjetne inteligencije, prenosi SEEbiz. Također je najavio ulaganja u Indoneziju i Tajland ove godine.

Tehnološki divovi poput Googlea i Microsofta obećali su milijarde dolara jugoistočnoj Aziji kako bi iskoristili sve veću potražnju za AI i uslugama računalstva u oblaku.

Procvat umjetne inteligencije potaknuo je potražnju za uslugama računalstva u oblaku i podatkovnim centrima, jer su potrebne velike količine podataka za obuku modela umjetne inteligencije, a oblak pruža pristup golemim skupovima podataka. Podatkovni centri objekti su koji sadrže poslužitelje i drugu infrastrukturu potrebnu za pohranu podataka i pokretanje aplikacija ili usluga.

"Googleovo ulaganje od 2 milijarde dolara u Maleziju značajno će unaprijediti digitalne ambicije navedene u našem novom industrijskom glavnom planu za 2030.", rekao je u priopćenju za javnost senator YB-a Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Aziz, ministar ulaganja, trgovine i industrije.

Ministar je dodao da će Googleova ulaganja omogućiti proizvodnim i uslužnim industrijama da iskoriste umjetnu inteligenciju i druge napredne tehnologije kako bi se mogle "pomaknuti prema gore u globalnom lancu".