Istraživanje

Hakeri mogu da iskoriste zvuk kucanja na tastaturi za krađu lozinki

Autor: Biznis.ba
Hakeri mogu da iskoriste zvuk kucanja na tastaturi za krađu lozinki
Foto: Ilustracija

Zvukovi pritisaka na tastere mogu se iskoristiti za otkrivanje osjetljivih korisničkih podataka.

Na primjer, takvi zvukovi mogu otkriti ono što korisnici upisuju u polje za lozinku.

Ovakav napad može da zaobiđe mjere bezbjednosti na uređajima koji koriste tastature kao primarni sistem za unos podataka.

Ranije su istraživači uspjevali da dešifruju akustiku tastature samo u kontrolisanim okruženjima, ali su sada naučnici sa Univerziteta Augusta uspjeli da pročitaju zvukove u realističnom okruženju. Oni su tokom svojih eksperimenata koristili prikupljenu ambijentalnu buku, i u takvim uslovima uspjeli su da postignu tačnost od 43%.

U eksperimentima je učestovalo 20 ljudi kojima je bilo dozvoljeno da koriste bilo koju tastaturu ili obrazac kucanja. U isto vrijeme, bilo je dozvoljeno da se miješaju zvukovi iz okoline. Istraživači su koristili i uređaje za snimanje niskog kvaliteta.

Da bi izvršili uspješan napad, napadači bi morali da prikupe uzorak podataka o zvukovima pritisaka na tastere kako bi obučili statistički model. Oni bi mogli izvesti napad kada model može da poveže zvuke pritiska na tastere sa određenim slovima.

Dobijanje zvukova kucanja može se obaviti preko skrivenog mikrofona, malvera na uređaju, dodatka pretraživača i drugih sredstava koja bi teoretski mogla da iskoriste ugrađeni mikrofon uređaja bez znanja korisnika.