shein, aliexpress...

Hoće li EU uvesti carine na robu koja je kupljena preko kineskih online platformi?

Autor: Biznis.ba
Hoće li EU uvesti carine na robu koja je kupljena preko kineskih online platformi?
Foto: Ilustracija

Evropska unija razmatra uvođenje carina na jeftinu robu koja je kupljena preko kineskih onlajn platformi kao što su Temu, Shein i Aliexpress.

Prema važećim propisima EU, paketi kupljeni preko interneta iz zemalja koje nisu članice EU ne podležu carinama ako je njihova vrijednost ispod 150 eura, a Evropska komisija će kasnije ovog mjeseca predložiti ukidanje tog praga, navode izvori.

Evropska komisija je istakla da je prošle godine iz inostranstva u EU stiglo dvije milijarde paketa vrijednosti ispod 150 eura i dodala da ovakav obim trgovine preko interneta testira granice i mogućnosti carine.

EU je raspravljala o pomenutom ukidanju ograničenja u okviru projekta reforme carina koji je Komisija predložila u maju 2023. godine, ali bi sada mogla da pokuša da ubrza njegovo usvajanje kako bi se suprotstavila poplavi jeftinog uvoza, prenosi Bankar me.

Kritičari kineskih platformi Temu i Shein u Sjedinjenim Američkim Državama navode da ove firme koriste prednosti oslobađanja od poreza da bi potkopale konkurenciju i izbegle carine.