meteorski rast

Huang gotovo svakodnevno prodaje velike količine dionica Nvidije

Autor: Biznis.ba
Huang gotovo svakodnevno prodaje velike količine dionica Nvidije
Foto: Nvidia

Prije pet godina CEO Nvidije Jensen Huang vrijedio je respektabilnih 3,73 milijarde dolara.

Danas je njegova neto vrijednost narasla na nešto više od 92 milijarde dolara - a ranije ovog ljeta vrijednost je bila nevjerojatnih 119 milijardi dolara.

Iako je Huang radio na Nvidiji više od tri decenije, tek je u zadnjih 12 mjeseci cijena dionica proizvođača čipova stvarno počela rasti, a s tim dolazi i nadzor.

Ulagači su uglavnom oduševljeni svojom okladom na poslovanje u Santa Clari, Kalifornija, i čovjeka kojeg je Mark Zuckerberg nazvao "Taylor Swift tehnologije".

No Nvidijin meteorski rast naveo je neke stručnjake na pitanje je li korporativno upravljanje firme tako brzo sazrelo.

Ističu činjenicu da je izvršni direktor Huang ovog ljeta mjesecima istovarao dionice u vrijednosti od oko 14 miliona dolara gotovo svakodnevno. I dalje zadržava više od 3,5 posto udjela u poslu.

Ovo neizbježno postavlja pitanja o tome zašto Huang prodaje umjesto da drži, prenosi SEEbiz.

A to, zauzvrat, dovodi do pitanja zašto Huang uopće ima toliko dionica i potiče li njegov paket naknada učinak koji dioničari žele vidjeti.

Ulagači žele više informacija o poslovanju na vrhu. Oni žele vidjeti transparentnije korporativno upravljanje, otvoreno planiranje nasljeđivanja i promjenu strukture plaća kako bi motivirali sljedeću eru upravljanja, prema stručnjacima za kompenzacije izvršnih direktora koji su razgovarali s Fortuneom.

Huang prodaje svoje dionice prema vrlo specifičnom planu—ugovoru Pravila 10b5-1—koji rukovoditeljima i zaposlenicima omogućuje kupovinu ili prodaju dionica vlastite firme bez kršenja zakona o trgovanju povlaštenim informacijama korištenjem unaprijed određenog rasporeda.