Licenciranje patenata

Huawei i Amazon potpisali dugoročni ugovor

Autor: Biznis.ba
Huawei i Amazon potpisali dugoročni ugovor
Foto: Unsplash

Amazon i Huawei sklopili su višegodišnji ugovor o unakrsnoj licenci za patente koji rješava neriješene parnice između dvije firme.

Naime, firme su imale pravne nesuglasice vezane uz korištenje patenata, a na kraju su uspjeli postići sporazum zahvaljujući intenzivnim razgovorima koji su osigurali da se poštuju interesi nositelja patenata, kao i onih koji ih implementiraju.

Alan Fan, voditelj Huaweijevog odjela za prava intelektualnog vlasništva rekao je: "Huawei će sa zadovoljstvom razmjenjivati patentna prava s Amazonom, a licenciranje patenata proširuje broj firmi koje mogu koristiti ono što bi inače bile vlasničke tehnologije, što zauzvrat potrošačima pruža inovativnije proizvode i usluge."

Huawei kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj te se nalazi na vrhu rang liste po broju podnesenih prijava za patente, čime je tokom proteklih 20 godina dao veliki doprinos ključnim ICT standardima, prenosi SEEbiz.

"Amazon poštuje Huaweijev globalni portfelj patenata, inovacije i doprinos procesu standardizacije. Amazon također poštuje Huaweijeve napore da licencira svoje patente firmama poput Amazona, koje često koriste industrijske tehničke standarde kada osmišljavaju nove proizvode i usluge za kupce", izjavio je Scott Hayden, potpredsjednik IP-a za Amazon.