kineski tehnološki div

Huawei lansira novi AI čip kako bi parirao Nvidiji

Autor: Biznis.ba
Huawei lansira novi AI čip kako bi parirao Nvidiji
Foto: Unsplash

Kineski tehnološki div Huawei spreman je izazvati Nvidiju s novim čipom za umjetnu inteligenciju usred američkih sankcija koje su nastojale obuzdati tehnološki napredak kineskog tehnološkog diva, prema izvješću Wall Street Journala.

Huawei je rekao potencijalnim klijentima da je njegov nadolazeći procesor, Ascend 910C, jednak Nvidijinom H100, navodi se u izvještaju pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem. Huawei cilja na isporuke već u oktobru.

Američka regulatorna tijela 2022. uvela su ograničenja za Nvidiju kako bi spriječila firmu u prodaji AI čipova, uključujući H100, u Kini, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

Potencijalni kupci, uključujući kineske internetske firme i pružatelje telekomunikacijskih usluga, već testiraju čip Ascend 910C, navodi se u izvještaju, dodajući da su TikTok roditelj ByteDance, Baidu i China Mobile među onima koji su u ranim razgovorima o njegovoj kupnji.

Međutim, Huawei se suočava s kašnjenjima u proizvodnji svojih trenutnih čipova, rekao je WSJ, dodajući da se firma također suočava s mogućnošću daljnjih američkih ograničenja koja bi mogla utjecati na njegovu sposobnost nabave strojnih komponenti i memorijskih čipova za AI.

Ovo je najnoviji znak Huaweijeve sposobnosti da se bori protiv američkih napora usmjerenih na ograničavanje njegova pristupa naprednoj tehnologiji.

Prošle godine, analiza Huaweijevog pametnog telefona Mate 60 Pro otkrila je čip koji je napravio vodeći kineski proizvođač čipova SMIC za koji se činilo da podržava 5G, uprkos američkim sankcijama koje su nastojale odsjeći kineskog tehnološkog diva od te tehnologije, prenosi SEEbiz.

Ponovno oživljavanje Huaweijevog potrošačkog poslovanja, koje uključuje pametne telefone i prijenosne kompjutere, predstavlja izazov za Apple u Kini, jednom od najvećih tržišta firme.

Apple je u drugom tromjesečju izbačen s popisa pet najvećih dobavljača pametnih telefona u Kini, jer se konkurencija domaćih marki poput Huaweija pojačala, prema izvještaju Canalysa.

Huawei je bio u centru američkih sankcija usmjerenih na osiguranje američkih mreža i opskrbnih lanaca.

Godine 2018. SAD je zabranio svojim agencijama nabavu Huawei opreme ili usluga.

Huawei je zatim 2019. stavljen na američku trgovinsku crnu listu, koja je zabranila američkim firmama prodaju tehnologije - uključujući 5G čipove - kineskom tehnološkom divu. Godine 2020. SAD je postrožio ograničenja čipova za Huawei, zahtijevajući od stranih proizvođača koji koriste američku opremu za proizvodnju čipova da dobiju licencu za prodaju poluvodiča Huaweiju.