openharmony

Huawei pomogao Kini smanjiti ovisnost o zapadnim tehnologijama

Autor: Biznis.ba
Huawei pomogao Kini smanjiti ovisnost o zapadnim tehnologijama
Foto: Unsplash

Pomno su praćena nedavna predstavljanja Huaweijevih pametnih telefona zbog znakova napretka u kineskom lancu opskrbe čipovima. Firma se u tajnosti specijalizirala u sektorima ključnim za tehnološku samodostatnost Kine.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je prošle godine da Kina mora što prije lokalizirati operativne sisteme i druge tehnologije jer SAD suzbija izvoz naprednih čipova i drugih tehnoloških komponenti. Huaweijev softver OpenHarmony se u Kini promoviše kao nacionalni operativni sistem zbog brige da bi i druge velike kompanije mogle biti odsječene od Microsoftovog Windowsa i Androidovih proizvoda na koje se oslanjaju.

Huaweijev HarmonyOS, interna inačica operativnog sistema kompanije, u prvom je tromjesečju nadmašio Appleov iOS i postao drugi najprodavaniji mobilni operativni sistem u Kini nakon Androida, objavila je istraživačka kompanija Counterpoint. Sustav nije predstavljen na pametnim telefonima izvan Kine. Međutim, Huawei više nema kontrolu nad sistemom OpenHarmony, prema internom memorandumu i drugim objavama, budući da je svoj izvorni kod poklonio neprofitnoj organizaciji OpenAtom Foundation još 2020. i 2021. godine

No, i inovacijski centar i vladini dokumenti često se referiraju na OpenHarmony i HarmonyOS kao dio šireg ekosistema Harmony. Rast HarmonyOS-a, za koji se očekuje da će biti predstavljen u PC verziji ove ili iduće godine, potaknut će uvođenje OpenHarmonyja, tvrde analitičari.

“Harmony je stvorio moćan temeljni operativni sistem za budućnost kineskih uređaja”, rekao je predsjednik Huaweijeve skupine za potrošačko poslovanje Richard Yu.

Huawei je prvi put predstavio Harmony u augustu 2019., tri mjeseca nakon što ga je Washington stavio pod trgovinska ograničenja zbog navodnih sigurnosnih razloga. Huawei negira da njegova oprema predstavlja rizik, prenose Financije hr. Od tada je Kina pojačala svoja ulaganja u samodostatnost, odsjekavši se od glavne središnjice za dijeljenje koda GitHuba i zalažući se za lokalnu verziju Gitee.

Kina je 2014. godine zabranila korištenje Windowsa na državnim računarima i oni sada koriste uglavnom operativne sisteme temeljene na Linuxu, prenosi Hina. Microsoft zarađuje samo oko 1,5 posto svog prihoda od Kine, rekao je predsjednik te kompanije.

OpenHarmony je prošle godine bio najbrže rastući operativni sistem otvorenog koda za pametne uređaje, s više od 70 organizacija koje su doprinijele njegovoj izgradnji i s više od 460 hardverskih i softverskih proizvoda izgrađenih u financijama, obrazovanju, zrakoplovstvu i industriji, navodi Huawei u svom godišnjem izvještaju za 2023. godinu.

Iako je OpenHarmony uglavnom ograničen na Kinu, briselska skupina za otvoreni kod Eclipse Foundation priopćila je da ga koristi za razvoj sistema koji se zove Oniro.

“Više od 900 miliona uređaja, uključujući pametne telefone, satove i automobilske sisteme, radi na HarmonyOS-u, dok je 2,4 milijuna programera kodiralo u tom ekosistemu”, kazao je Yu.