Kroz pet godina

Indija cilja da postane među pet najvećih svjetskih proizvođača čipova

Autor: Biznis.ba
Indija cilja da postane među pet najvećih svjetskih proizvođača čipova
Foto: Ilustracija

Indija želi biti među pet najvećih svjetskih proizvođača poluvodiča u sljedećih pet godina, rekao je Ashwini Vaishnaw, ministar elektronike i informacijske tehnologije, željeznica i komunikacija.

Industrija čipova "vrlo je složeno tržište, a globalni lanci vrijednosti i globalni lanci opskrbe iznimno su složeni u trenutnom kontekstu", rekao je Vaishnaw u petak na CNBC-jevom Street Signs Asia. "Mislimo da ćemo u sljedećih pet godina biti među pet najboljih poluvodičkih nacija u svijetu."

Od decembra, Tajvan drži oko 46% globalnih kapaciteta ljevaonica poluvodiča, a slijede Kina (26%), Južna Koreja (12%), SAD (6%) i Japan (2%), prema tržišnoj obavještajnoj firmi TrendForce.

Indija će imati koristi jer sve više firmi želi smanjiti ovisnost o Kini jer napetosti između SAD-a i Kine ne pokazuju znakove skorog završetka.

Rekao je da Indija sebe vidi kao "pouzdanog partnera u lancu vrijednosti" za proizvođače elektroničkih uređaja, industrijske i obrambene elektronike, energetske elektronike - "praktički svakog proizvođača elektronike, koji zahtijeva dizajniranje i proizvodnju poluvodiča."

"Neki to zovu 'friendshoring'. Ja to zovem 'trust shoring' jer u Indiji postoji globalno povjerenje", rekao je Vaishnaw.

U četvrtak je američki div čipova Qualcomm otvorio novi dizajnerski centar u Chennaiju. Postrojenje će se usredotočiti na dizajn bežične tehnologije i otvoriti 1600 radnih mjesta u zemlji.

“Počeli smo ulagati u Indiju prije nego što je postala popularna. Gradimo prisutnost u Indiji već više od decenije,” izjavio je izvršni direktor Qualcomma za CNBC-jevu podružnicu CNBC TV-18. "Mnogi naši čipovi dizajnirani su u Indiji, a ta prisutnost u Indiji također stvara prilike za brojne indijske firme."

Prošle je sedmice premijer Narendra Modi svečano otvorio tri tvornice poluvodiča. Jedna od tih tvornica zajednički je pothvat između Tata Electronicsa i tajvanskog Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp. Predsjednik PSMC-a Frank Huang rekao je za Economic Times da je cilj stvoriti prvi indijski poluvodički čip do 2026.