Najmnogoljudnija nacija

Indija zabranila TikTok bez upozorenja

Autor: Biznis.ba
Indija zabranila TikTok bez upozorenja
Foto: Unsplash

Dok se fanovi TikToka u Sjedinjenim Državama brinu da će izgubiti pristup izuzetno popularnoj aplikaciji društvene mreže, postoje lekcije koje mogu naučiti iz zemlje na drugom kraju svijeta.

U srijedu je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon koji bi mogao dovesti do zabrane TikTok-a širom zemlje, javlja CNN i dodaje da, iako aplikacija u kineskom vlasništvu neće uskoro nestati s telefona Amerikanaca, mnogi od njenih 170 miliona korisnika u SAD duboko su uznemireni.

Ali evo šta treba da znaju: moguće je preživjeti i bez TikToka. Samo pitajte najmnogoljudniju naciju na planeti.

U junu 2020, nakon nasilnog sukoba na indijsko-kineskoj granici u kojem je poginulo najmanje 20 indijskih vojnika, vlada u Nju Deliju iznenada je zabranila TikTok i nekoliko drugih poznatih kineskih aplikacija, prneosi Investitor me.

"Važno je zapamtiti da kada je Indija zabranila TikTok i više kineskih aplikacija, SAD su bile prve koje su pohvalile tu odluku," rekao je Nikhil Pahva, osnivač tehnološke web stranice MediaNama iz Delija. "Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo pozdravio je zabranu, rekavši da će ona ‘pojačati suverenitet Indije’."

Iako je iznenadna odluka Indije šokirala 200 miliona korisnika TikTok-a u zemlji, u četiri godine nakon toga, mnogi su pronašli druge prikladne alternative.

"Zabrana Tiktoka dovela je do stvaranja mogućnosti od više milijardi dolara… Trebalo je negdje otići 200 miliona korisničke baze," rekao je Pahva, dodajući da su na kraju američke tehnološke kompanije iskoristile trenutak sa svojim novim ponudama.

Život bez TikToka

Zabrana ipak nije prošla "bez bolova". Indijski TikTokeri morali su da se bore sa zbunjenošću, pa čak i tjeskobom u danima i mjesecima koji su uslijedili.

Do 2020. godine, TikTok je postao izuzetno popularan među Indijancima koji traže olakšanje od pritisaka strogih karantina povezanih s Covidom.

"Svako u Indiji želi da bude bolivudska zvijezda, a TikTok je omogućio lako ostvarenje tog sna tako što je ljude, uključujući i one u malim gradovima, učinio zvijezdama preko noći", rekao je Saptarši Raj, šef proizvoda Viralo, platforme za influenser marketing sa sjedištem u Bengaluru.

Ali nije trebalo dugo prije nego što su se pojavili drugi putevi za njihovu kreativnost i komercijalne poduhvate.

Uslijedila je žestoka borba između američkih tehnoloških divova i domaćih startapa kako bi se popunila praznina. U roku od sedmice dana nakon zabrane, Instagram u vlasništvu kompanije Meta zaradio je lansiranjem svoje TikTok kopije, Instagram Reels, u Indiji. Google je predstavio svoju vlastitu ponudu kratkih videa, YouTube Shorts.

Domaće alternative kao što su MX Taka Tak i Moj također su počele da bilježe porast popularnosti i priliv u finansiranje. Ti lokalni startupi ubrzo su nestali, međutim, nesposobni da se izjednače sa dosegom i finansijskom snagom američkih divova.

Pozivajući se na nezavisne nalaze konsultantske kuće Oxford Economics, glasnogovornik Google-a je rekao da je "YouTube kreativni ekosistem" doprinio indijskoj ekonomiji 2022. godine sa otprilike 2 milijarde dolara.

Prema Raju, indijski kreatori sadržaja brzo su premjestili sav stari sadržaj koji su snimili za TikTok na Instagram Reels i YouTube Shorts. "Neki influenseri su postavljali sedam viea dnevno i dobijali četiri do pet miliona pretplatnika godišnje", rekao je on.

Ali nisu svi bili u mogućnosti da steknu značajniji broj pratioca na ovim platformama.

"Mnogi korisnici i kreatori skliznuli su u dubok, mračni prostor nakon zabrane, a neki još nisu izašli iz njega", rekao je Klajd Fernandes, izvršni direktor – umjetnički menadžment u Opraahfx-u, firmi za marketing i menadžment utjecajnih ljudi.

"Način na koji je jedan dostigao obim i pratioce na TikToku je i dalje neuporediv sa bilo kojom drugom platformom u ovom trenutku," dodao je.

Šta je sa sigurnošću?

Američki zvaničnici i zakonodavci već dugo izražavaju zabrinutost da bi kineska vlada mogla natjerati TikTokovog osnivača, kompaniju ByteDance, da Pekingu preda podatke prikupljene od američkih korisnika.

Stručnjaci za cyber bezbjednost kažu da zabrinutost za nacionalnu sigurnost oko TikToka ostaje uglavnom hipotetička. Indijski stručnjaci, međutim, kažu da njegovo uklanjanje iz nacionalnog digitalnog života nije rezultiralo sigurnijim prostorom.

"Nisam baš siguran da zabrana TikTok-a predstavlja bezbjednije okruženje. Osim ako ne dođe do koraka u svijesti korisnika o softveru na njihovim telefonima, ili onome što preuzimaju s otvorenog interneta, malo je vjerovatno da će se to promijeniti," rekao je Vivan Šaran, partner konsultantske firme Koan Advisory Group sa sjedištem u Deliju.

Američki zakonodavci također strahuju da bi aplikacija mogla poslužiti kao alat Pekingu za širenje propagande, dezinformacija ili utjecaja na mlade Amerikance. Uklanjanje TikToka nije ni Indijce nije oslobodilo od tih prijetnji.

"Što se tiče sadržaja i okruženja dezinformacija, jasno je da se i dalje moramo boriti s ozbiljnim problemima kao što su deepfakes i slično, sa ili bez TikToka", rekao je Šaran. "Dakle, sveukupno, teško je utvrditi koji se dio pejzaža rizika značajno mijenja, pod pretpostavkom da je TikTok taj koji je problematičan."