proizvođač čipova

Infineon želi podijeliti 1.400 otkaza, a dio poslova preseliti u jeftinije države

Autor: Biznis.ba
Infineon želi podijeliti 1.400 otkaza, a dio poslova preseliti u jeftinije države
Foto: X.com

Infineon tek polako izlazi iz krize i želi ukinuti hiljade radnih mjesta ili ih preseliti u zemlje s niskim platama. Barem bi u Njemačkoj to trebalo funkcionirati bez prisilnog otpuštanja.

Posrnuli proizvođač čipova Infineon želi ukinuti 1400 radnih mjesta i preseliti još 1400 u jeftinije zemlje. Firma iz Neubiberga kraj Münchena ranije je iznijela podatke za treće tromjesečje svoje poslovne godine koji su pokazali da grupacija tek polako izlazi iz aktuelne krize. Iako su zarada i prodaja blago porasli u odnosu na drugi kvartal, još su daleko od prošlogodišnje razine. Dobit je posebno pala, pala je za nešto više od polovice na 403 miliona eura.

Već se znalo da će dosadašnji program povećanja konkurentnosti koštati i radnih mjesta. Nije bilo jasno koliko će radnih mjesta biti izgubljeno. Šef Infineona Jochen Hanebeck nije točno rekao gdje će biti otkazani ili premješteni. Voditeljica je objasnila da su prvo htjeli obavijestiti zaposlenike. Isključio je operativna otpuštanja u Njemačkoj. Mjere su “težak korak” koji uprava “nije olako prihvatila”.

Već nekoliko mjeseci poznato je da će se u Regensburgu ukinuti srednji troznamenkasti broj radnih mjesta. Oni su dio ukupnih vrijednosti koje se sada spominju. Demontaža u bavarskom gradu prvenstveno utječe na jedno proizvodno područje. Općenito, Regensburg ostaje središnje mjesto,” naglasio je Hanebeck. Trebalo bi se više orijentirati na inovacije. To znači da je "osiguran dugi niz godina". Što se tiče lokacije u Dresdenu, šef Infineona je rekao da će se tamo otvoriti više radnih mjesta.

Prema Hanebecku, preseljenje 1400 radnih mjesta utječe na sve "zemlje s visokim plaćama" od Sjeverne Amerike do Azije. Prije svega, otišli su u jeftinije zemlje u kojima je Infineon već aktivan, prenosi SEEbiz.

Infineon - poput velikih dijelova industrije čipova - trenutno pati od slabe potražnje za svojim proizvodima. Nakon nestašice čipova posljednjih godina, situacija se promijenila: dok su trgovci i kupci naručivali dosta unaprijed i stvarali zalihe, one su već neko vrijeme opet smanjene i čipovi se naručuju u kraćem roku jer više nema problema s dostupnost.