Tech

Instagram i Threads više neće preporučivati politički sadržaj

Autor: Biznis.ba
Instagram i Threads više neće preporučivati politički sadržaj
Foto: Instagram/Threads

Kompanija Meta više neće preporučivati politički sadržaj korisnicima društvenih mreža Instagram i Threads, saopćio je prvi čovjek Instagrama Adam Mosseri.

Mosseri je kazao da će korisnici moći vidjeti politički sadržaj profila koje prate, no da aplikacije više neće "proaktivno pojačavati" takve postove.

Promjena će biti uvedena u narednih nekoliko sedmica te će se primjenjivati na javne profile na mjestima gdje Metini algoritmi za preporuke predlažu sadržaj ili postove, kao što su Reels i Explore na Instagramu, odnosno predloženi korisnici na Threadsu.

Mosseri nije objasnio na osnovu čega će Meta odrediti šta se smatra "političkim", no glasnogovornik kompanije je kazao da će taj sadržaj uključivati teme vezane za izbore i socijalna pitanja.

Ova promjena je najnoviji Metin način da pokuša obeshrabriti korisnike Threadsa da razgovaraju o temama koje smatra potencijalno problematičnim. Kompanija u rezultatima pretraživanja u Threadsu blokira "potencijalno osjetljive" teme, uključujući vakcinaciju i termine vezane za koronavirus.

Mosseri je također rekao da Meta ne želi "ohrabrivati" korisnike da objavljuju "politiku i teške vijesti" na ovoj aplikaciji.