američki proizvođač

Intel odgodio izgradnju fabrike u Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Intel odgodio izgradnju fabrike u Njemačkoj
Foto: X.com

Američki proizvođač čipova Intel objavio je da odgađa izgradnju fabrike u Njemačkoj. Budući da je njemačka vlada za to planirala subvenciju od 10 milijardi eura, moguće je taj novac preliti za popunjavanje rupa u vrlo razvučenom nacrtu proračuna za 2025. godinu.

Šef Intela Pat Gelsinger objavio je odluku o odgodi u Kaliforniji u ponedjeljak po lokalnom vremenu. Dvije Intelove fabrike u pokrajini Saska-Anhalt koštat će oko 30 milijardi eura i otvorit će oko 3000 radnih mjesta.

Vlada, zainteresirana za diversifikaciju opskrbe važnim sirovinama i poluproizvodima, uključujući čips, potaknula je ulaganja subvencijom od 9,9 milijardi eura.

Međutim, Intel se ove godine suočio s gubicima i morao je pribjeći ograničenjima.

Između ostalog, namjerava otpustiti 15 posto radne snage i uštedjeti ukupno 10 milijardi dolara te za oko dvije godine odgoditi početak gradnje fabrika u Njemačkoj i Poljskoj.

Najava je zaprepastila Nijemce, tim više što je Gelsinger prije samo dva mjeseca najavio da će fabrika u Magdeburgu biti najmodernija, sa zadaćom sustizati naprednu konkurenciju.

Nije pomoglo ni to što je Gelzinger u priopćenju u ponedjeljak potvrdio Intelove investicijske planove za novu fabriku na domaćem tržištu, prenosi SEEbiz.

Njemački vicekancelar i ministar privrede Robert Habeck opisao je Intelovu odluku u utorak kao "čisto poslovnu" a ne promjenu strategije.

O pitanju što će biti s novcem dodijeljenim za subvenciju "raspravljat ćemo iza kulisa Vlade", dodao je.

To može značiti novu svađu između ministara tripartitne koalicije - socijaldemokrata (SPD) kancelara Olafa Scholza (Scholz), Habekovih Zelenih i liberalnog FDP-a ministra finansija Christiana Lindnera (Christian).

Inače, Vlada je uz dosta natezanja i odugovlačenja jedva usaglasila nacrt restriktivnog proračuna za iduću godinu.

Lindner, zagovornik štednje, objavio je na IX da svaki višak mora ići u rezervu za otvorena financijska pitanja. Lindner je često na meti kritika jer izlazi u javnost s vlastitim idejama prije nego što postigne dogovor sa svojim partnerima u vladi.

Sam Scholz rekao je da je "otvoren" za prenamjenu Intelovih subvencija za popunjavanje proračunskih rupa. Poput Habeka, ocijenio je da Vlada treba razgovarati o tom novcu i "jednostavno istražiti sve mogućnosti".

Istodobno, naglasio je, njemačka strategija razvoja proizvodnje poluvodiča ostaje nepromijenjena. “Gradit će se”, dodao je.