gubici firme

Intel prodaje udjel u britanskom proizvođaču čipova Arm

Autor: Biznis.ba
Intel prodaje udjel u britanskom proizvođaču čipova Arm
Foto: X

Intel je prodao svoj udio od 1,18 miliona dionica u britanskoj firmi za proizvodnju čipova Arm Holdings, prema regulatornoj prijavi, dok je kalifornijski dizajner čipova ojačao svoju bilancu usred intenzivne konkurencije.

Prodaja, objavljena u utorak, vjerovatno je prikupila Intelu gotovo 147 miliona dolara, na temelju Armove prosječne cijene dionica između aprila i juna.

Intel je krajem juna imao gotovinu i novčane ekvivalente od 11,3 milijarde dolara i obveze od oko 32 milijarde dolara, prema najnovijim financijskim podacima.

Odustajanje od Arma dolazi usred burnog finansijskog razdoblja za Intel, jer prolazi kroz ono što je izvršni direktor Pat Gelsinger nazvao "najznačajnijim restrukturiranjem Intela od prijelaza na memorijske mikroprocesore prije četiri decenije."

Početkom augusta Intel je najavio plan smanjenja troškova vrijedan 10 milijardi dolara prema kojem će otpustiti oko 15.000 zaposlenika, eliminirati dividendu u fiskalnom četvrtom kvartalu i smanjiti kapitalne izdatke, prenosi SEEbiz.

U isto vrijeme, Intel je izvijestio o lošijim kvartalnim rezultatima od očekivanih i izdao blage smjernice za tekuće razdoblje. Rezultate je pratio najveći jednodnevni pad cijene Intelovih dionica u 50 godina, pad od 26%.

Firma za proizvodnju čipova, koja dizajnira vlastite čipove i proizvodi ih, borila se da održi korak s drugim poluvodičkim konkurentima usred sve veće konkurencije zbog procvata AI.

Prema Gelsingeru, najnoviji gubici firme bili su složeni njezinom odlukom da brže proizvodi svoje Core Ultra PC čipove koji su izgrađeni za rad s AI radnim opterećenjima.

Konkurenti kao što su AMD i Qualcomm također su se utrkivali u izvođenju više čipova usmjerenih na AI, jureći uspjeh Nvidije.