američka firma

Intel zaustavio mega investiciju u pogon u Izraelu

Autor: Biznis.ba
Intel zaustavio mega investiciju u pogon u Izraelu
Foto: X

Intel zaustavlja planove za fabriku u Izraelu vrijednu 25 milijardi dolara, objavila je u ponedjeljak izraelska web stranica za finansijske vijesti Calcalist, u izvještaju koje proizvođač čipova nije potvrdio niti negirao.

Američka firma, upitana o izvještaju, navela je potrebu za prilagodbom velikih projekata promjenjivim rokovima, bez izravnog spominjanja projekta.

"Izrael je i dalje jedna od naših ključnih globalnih proizvodnih i istraživačko-razvojnih lokacija i mi ostajemo u potpunosti predani regiji", rekao je Intel u izjavi.

"Upravljanje velikim projektima, posebno u našoj industriji, često uključuje prilagodbu promjenjivim rokovima. Naše se odluke temelje na poslovnim uslovima, dinamici tržišta i odgovornom upravljanju kapitalom", stoji u priopćenju.

Izraelska vlada u prosincu je pristala dati Intelu potporu od 3,2 milijarde dolara za izgradnju fabrike čipova vrijedne 25 milijardi dolara u južnom Izraelu.

Intel je ranije rekao da je fabrika predložena za njegovu lokaciju u Kiryat Gatu, gdje ima postojeću fabriku čipova, "važan dio Intelovih napora da potakne otporniji globalni lanac opskrbe" uz ulaganja firme u Evropi i Sjedinjenim Državama, prenosi SEEbiz.

Intel upravlja s četiri razvojne i proizvodne lokacije u Izraelu, uključujući svoj proizvodni pogon u Kiryat Gatu pod nazivom Fab 28. Fabrika proizvodi tehnologiju Intel 7, odnosno 10-nanometarske čipove.

Planirana fabrika Fab 38 trebala je biti otvorena 2028. i raditi do 2035. godine.

Intel zapošljava gotovo 12.000 ljudi u Izraelu.