proizvođač čipova

Intelove dionice tonu nakon najave plana otpuštanja i obustave dividende

Autor: Biznis.ba
Intelove dionice tonu nakon najave plana otpuštanja i obustave dividende
Foto: Arhiv

Intel je objavio rezultate koji su razočarali analitičare i najavio plan rezanja troškova od 10 milijardi dolara smanjenjem 15% svoje radne snage te obustavu isplate dividende.

U priopćenju, Intel je rekao da očekuje prihod u trećem kvartalu između 12,5 i 13,5 milijardi dolara, što je daleko ispod očekivanja analitičara od 14,3 milijarde dolara.

Dionice proizvođača čipova pale su više od 16% nakon te vijesti.

Intel je usred golemog preokreta dok nastoji povratiti tržišni udio koji je izgubio od konkurentskog AMD-a (AMD) dok radi na izgradnji svojih AI čipova i ljevaonica trećih strana. Sve ovo dolazi dok je tržište ličnih računara u ranoj fazi oporavka nakon osam uzastopnih kvartala pada nakon eksplozivnog rasta koji je industrija doživjela na početku pandemije COVID-19.

Firma je prijavila zaradu po dionici (EPS) od 0,02 USD uz prihod od 12,8 milijardi USD. Analitičari su tražili EPS od 0,10 USD i prihod od 12,9 milijardi USD. Firma je zabilježila EPS od 0,13 USD na prihod od 12,9 milijardi USD u istom tromjesečju prošle godine, prema procjenama analitičara koje je sastavio Bloomberg.

Očekuje se da će proizvođač čipova sljedećih dana otpustiti tisuće radnika, navodi Bloomberg. Firma troši milijarde dolara na tvornice i druga postrojenja diljem svijeta dok nastoji povratiti svoj udio u industriji proizvodnje čipova, kojom dominira Taiwan Semiconductor (TSMC), prenosi SEEbiz.

Intelov segment podatkovnih centara i umjetne inteligencije donio je 3,05 milijardi dolara u kvartalu, ispod očekivanja od 3,07 milijardi dolara. Podatkovni centar i poslovanje s umjetnom inteligencijom nudi Intelu priliku za povećanje prihoda zahvaljujući ogromnoj potražnji za CPU-ima i GPU-ima za pokretanje AI aplikacija. Ali Intelovi GPU-i nisu toliko traženi kao Nvidijini (NVDA), koji se smatraju najboljim ukupnim čipovima za AI obradu.

Dionice Intela pale su za 38% od početka godine u odnosu na AMD, koji je pao za samo 3,7%. Nvidijine dionice porasle su za 127%.

Dok podatkovni centar i umjetna inteligencija dobivaju najviše pažnje, Intelov segment klijenata, koji uključuje prodaju čipova za poslovna i potrošačka računala, i dalje je njegov najveći ukupni posao.

Za ovo tromjesečje Intel je ostvario prihod klijenata od 7,4 milijarde dolara. Wall Street je predviđao prihod od 7,5 milijardi dolara. Firma je u istom tromjesečju prošle godine ostvarila prihod klijenata od 6,7 milijardi dolara.