Tech

iPhone 17 donosi bolju prednju kameru i još ponešto

Autor: Biznis.ba
iPhone 17 donosi bolju prednju kameru i još ponešto
Agencije

Uprkos činjenici da se iPhone 16 očekuje kasnije ove godine, glasine i informacije o nadolazećim modelima ne prestaju cirkulirati.

Analitičar Ming-Chi Kuo izvještava da su specifikacije prednje kamere jedna od ključnih nadogradnji koje se mogu očekivati s iPhoneom 17, čija je predstava zakazana za sljedeću godinu.

Prema Kuo-ovim najnovijim informacijama objavljenim na njegovom blogu, proizvođač Genius izdvaja se kao primarni dobavljač leća za prednje kamere iPhonea.

Očekuje se značajan porast prihoda ovog dobavljača, s obzirom na poboljšane specifikacije prednje kamere iPhonea 17. Ključne promjene uključuju povećanje rezolucije na 24 megapiksela, u usporedbi s trenutnih 12 megapiksela kod postojećih modela telefona, uključujući i najnoviji iPhone 16. Osim toga, slojeviti sloj leće bit će poboljšan kako bi pružio visokokvalitetne fotografije.

Kuo naglašava da će iPhone 17 imati znatne promjene u dizajnu leće prednje kamere. Umjesto leća od pet elemenata, kako ih ima iPhone 15 i 16, iPhone 17 će uključivati leće od šest elemenata. Ova promjena nije samo estetska, već će doprinijeti poboljšanju kvalitete slike i performansi prednje kamere.

Sve ove promjene, međutim, imaju svoju cijenu. Ukupni trošak komponenti prednje kamere očekuje se da će se više nego udvostručiti prema procjenama Ming-Chi Kuo-a.

Ovaj značajan porast troškova ima potencijal za ozbiljne implikacije na tržištu, ali istovremeno donosi značajne koristi za donju liniju dobavljača Geniusa, koji će profitirati od ovih visokokvalitetnih komponenata.

Što se tiče iPhonea 16, Kuo potvrđuje prethodne glasine o nadogradnji ultraširokog senzora kamere. Očekuje se da će novi senzor imati impresivnih 48 megapiksela, slično kao i senzor glavne kamere u trenutnim modelima iPhonea.

Ova nadogradnja omogućit će napredniju računalnu fotografiju, gdje se neobrađenih 48 megapiksela informacija koristi za stvaranje finalne slike rezolucije od 12 ili 24 megapiksela.

Uz to, Genius se ističe kao dobavljač periskopske leće za iPhone 16. Ova inovacija donosi kameru sa zumom od 5x i rezolucijom od 12 megapiksela, koja će biti integrirana u oba modela iPhone 16 Pro i Pro Max.

Ova nadogradnja ne samo da poboljšava mogućnosti fotografiranja već i povećava ukupnu potražnju za komponentama, što dodatno koristi Geniusu kao ekskluzivnom dobavljaču.

Genius se također ističe kao dobavljač pancake leća za Apple Vision Pro, što sugerira daljnje inovacije u području vizualnih tehnologija. Proizvođači već isporučuju masovne količine ovih leća, pripremajući se za očekivano lansiranje Apple Vision Pro, planirano za februar ili mart.

Uz sve ove nadogradnje i inovacije, Apple ostaje na čelu tehnološke utakmice, neprestano postavljajući standarde u industriji pametnih telefona.

Svi ljubitelji Apple proizvoda s nestrpljenjem očekuju dolazak iPhonea 17, koji će donijeti nevjerovatne poboljšanja u području fotografije i vizualnih mogućnosti.