Korisno

Iskoristite ovaj trik kako bi vam Google-ovi rezultati bili precizniji

Autor: Biznis.ba
Iskoristite ovaj trik kako bi vam Google-ovi rezultati bili precizniji
Foto: Unsplash

Ovo odstupanje od očekivanih rezultata sve je učestalije, djelimično zbog sve većeg broja sadržaja generisanog pomoću vještačke inteligencije i optimizacije za pretraživače koji ciljaju na ključne riječi.

Posljednjih godina, korisnici su počeli da primijećuju pad kvaliteta Google-ovih rezultata pretrage. Jedan od najčešćih problema jeste pojava rezultata koji nisu direktno povezani sa unijetim terminima pretrage. Ovo odstupanje od očekivanih rezultata sve je učestalije, djelimično zbog sve većeg broja sadržaja generisanog pomoću vještačke inteligencije i optimizacije za pretraživače koji ciljaju na ključne riječi.

Ovaj trend možemo djelimično pripisati Google-ovoj namjeri da bude koristan tako što pretražuje riječi slične onima koje ste unijeli. Iako ovo može biti korisno u nekim situacijama, čini se da su nedavne promjene postale previše opširne, često dovodeći do rezultata koji su potpuno nevezani za originalni upit.

Kako vratiti preciznost u Google pretrage? Postoji jednostavno rješenje koje može pomoći u sužavanju rezultata pretrage na Google-u na ono što ste tačno unijeli: upotreba opcije "Doslovno".

Aktiviranje opcije "Doslovno" u Google pretragama

Na stranici sa rezultatima pretrage, potražite meni koji kaže "Alatke" (Tools), obično se nalazi na desnoj strani ekrana, kako na desktop, tako i na mobilnim uređajima. Na desktop verziji, meni "Alatke" možete naći na krajnjoj desnoj strani, pored dugmadi za sugerisane pretrage ili različite kategorije pretrage (slike, kupovina, itd.). Na mobilnim uređajima, ispod polja za pretragu vidjet ćete kategorije poput "slike, kupovina...". Prevucite te riječi prstom ulijevo; na kraju reda, s desne strane, vidjet ćete "Alatke za pretragu" (Search tools).

Nakon što kliknete na "Alatke" ili "Alatke za pretragu", pojavit će se padajući meni sa oznakom "Svi rezultati" (All results). Kliknite na to, i vidjet ćete opciju "Doslovno" (Verbatim).

Ova opcija pod "Alatkama" ključna je za pretraživanje riječi koje ste tačno unijeli.

Iako kvalitet pronađenih stranica ne može biti garantovan, bar će rezultati biti usko ciljani na vaš originalni upit. Korištenjem opcije "Doslovno", možete izbjeći frustracije povezane sa sve češćim pojavljivanjem neželjenih ili nevezanih rezultata pretrage.