Veliki planovi

Italija pokreće fond za umjetnu inteligenciju vrijedan milijardu eura?

Autor: Biznis.ba
Italija pokreće fond za umjetnu inteligenciju vrijedan milijardu eura?
Foto: Ilustracija

Italija planira pokrenuti investicijski fond sa početnim sredstvima u iznosu od milijardu eura koji će biti namijenjeni za razvijanje projekata sa umjetnom inteligencijom.

Uz podršku CDP Venture Capitala, koji posluje u sklopu državnog zajmodavca Cassa Depositi e Prestiti (CDP), fond bi mogao prikupiti dodatne tri milijarde eura iz privatnog sektora, rekao je izvršni direktor te kompanije Agostino Scornajenchi.

CDP Venture Capital upravlja imovinom vrijednom oko 3,2 milijarde eura, piše Bug.hr.

Italija želi iskoristiti svoje predsjedanje grupom G7 kako bi se fokusirala na utjecaj umjetne inteligencije na radna mjesta i nejednakost, dok također postavlja zaštitne mjere za razvoj tehnologije.

Italijanska vlada radi na zakonu koji bi trebao regulisati sektor umjetne inteligencije u toj državi, rekla je premijerka Giorgia Meloni.

Najava planova osnivanja takvog fonda pojavile su se krajem maja prošle godine. Cilj je bio unaprijediti proučavanje, istraživanje i programiranje umjetne inteligencije u Italiji.

Mnogi stručnjaci kažu kako su potrebni novi propisi za upravljanje umjetnom inteligencijom zbog njenog potencijalnog utjecaja na nacionalnu sigurnost i obrazovanje, kao i radna mjesta.

Italijanske vlasti tada su naglasile kako mora biti uspostavljena ravnoteža između ljudskih prava i tehnološkog razvoja, ali i povećati nezavisnost italijanske industrije te njegovati vlastiti nacionalni kapacitet za razvoj stručnosti i istraživanja u takvom strateškom sektoru.

Plan je bio izdvojiti oko 150 miliona eura za pokretanje fonda.