nakon istrage

Italija zbog poreznog duga traži milijardu dolara od Googlea

Autor: Biznis.ba
Italija zbog poreznog duga traži milijardu dolara od Googlea
Foto: Pexels

Italija traži od Googlea da podmiri porezni dug i kazne od milijardu eura, naznačivši da se novi spor temelji na digitalnoj infrastrukturi.

Kancelarija državnog tužitelja u Milanu tvrdi da Google nije plaćao porez na prihod u italijanskom poslovanju, pri čemu taj iznos obuhvata period od 2018. do 2022. godine.

Istraga je pokrenuta u decembru 2022., uz istu optužbu kao i nekoliko godina ranije, rekla su u petak tri izvora. Google je italijanskim poreznim vlastima 2017. godine platio 306 miliona eura poreznog duga budući da je na temelju zaposlenih radnika utvrđeno da je registriran u Italiji.

Aktuelna optužba, prenosi Hina, temelji se pak na Googleovoj digitalnoj infrastrukturi u Italiji, koja mu omogućuje poslovanje i ostvarivanje prihoda.

Digitalna infrastruktura bila je temelj i spora italijanskih poreznih vlasti s Netflixom koji je nedavno riješen nagodbom.

Porezna uprava pokrenula je, prema izvorima, postupak koji može završiti nagodbom ili sudskim sporom, prenose Financije hr. U Googleu ističu da sarađuju s italijanskim vlastima.

Analitičari napominju da će italijanske vlasti, ako se nagode s Googleom, bazirati i eventualne buduće istrage protiv multinacionalnih kompanija na digitalnoj infrastrukturi.