jensen huang

Izvršni direktor Nvidije upozorava na sve veću konkurenciju

Autor: Biznis.ba
Izvršni direktor Nvidije upozorava na sve veću konkurenciju
Foto: X

Izvršni direktor Nvidije Jensen Huang rekao je u srijedu da je prednost firme u čipovima umjetne inteligencije rezultat opklade koju je napravila prije više od deset godina, usredotočene na milijarde dolara ulaganja u umjetnu inteligenciju i tim od hiljadu inženjera.

Huangovi komentari došli su tokom razdoblja pitanja i odgovora Nvidijinog sastanka dioničara nakon više od 200% porasta dionica tokom prošle godine. Wall Street je bio oduševljen dominantnom pozicijom firme na tržištu AI čipova.

Nvidia je nedavno podijelila svoje dionice 10-za-1, prošla procjenu od 3 triliona dolara i nakratko dosegla status najvrjednije javne firme.

Prvo pitanje na koje je Huang odgovorio u srijedu bilo je o konkurenciji firme, budući da tradicionalni proizvođači čipova i startupi izdaju proizvode namijenjene izazovu Nvidijinog više od 80% tržišnog udjela u AI čipovima.

Dionice Nvidije pale su za više od 1% u trgovanju u srijedu.

Bez imenovanja konkurenata, Huang je iznio cjelokupnu strategiju firme da zadrži svoju poziciju, vodeći se idejom da se Nvidia već "transformirala" u firmu usmjerenu na podatkovne centre iz svog prethodnog fokusa na igre. Firma također nastoji stvoriti nova tržišta za svoju umjetnu inteligenciju, kao što je industrijska robotika, a cilj joj je sarađivati sa svakim proizvođačem računala i pružateljem usluga oblaka kako bi to učinila.

Huang je rekao da njegovi AI čipovi pružaju "najniži ukupni trošak vlasništva", sugerirajući da su drugi čipovi možda jeftiniji, Nvidijini su ekonomičniji s obzirom na njihovu izvedbu i troškove rada, prenosi SEEbiz.

Naposlijetku, Huang je rekao da je Nvidia postigla "vrli krug", izraz u tehnološkoj industriji koji se odnosi na to kada platforma ima najviše korisnika, što joj omogućuje da učini potrebna poboljšanja kako bi privukla još više korisnika.

"Platforma NVIDIA široko je dostupna putem svakog većeg pružatelja usluga oblaka i proizvođača računala, stvarajući veliku i atraktivnu instalacijsku bazu za programere i klijente, što našu platformu čini vrijednijom za naše klijente", rekao je Huang.

Dioničari Nvidije bili su zadovoljni učinkom firme i odobrili su neobvezujuće glasovanje o kompenzaciji rukovoditelja pod nazivom "reci na platu". Nvidijini rukovoditelji plaćeni su kombinacijom plaće i raznih vrsta ograničenih dioničkih jedinica.

Huang je primio kompenzacijski paket vrijedan oko 34 miliona dolara tokom poslovne 2024. godine firme, što je povećanje od 60% od 2023., prema godišnjoj prijavi firme.