nikolay storonsky

Izvršni direktor Revoluta prodat će dio svog udjela

Autor: Biznis.ba
Izvršni direktor Revoluta prodat će dio svog udjela
Foto: Unsplash

Izvršni direktor britanske fintech firme Revolut Nikolay Storonsky unovčit će dio svog multimilijarderskog udjela u firme kao dio prodaje dionica vrijedne 500 miliona dolara, izvijestio je Sky News u nedjelju.

Financial Times je prošlog mjeseca izvijestio da aplikacija za digitalne finansije radi s bankarima na prodaji dionica, uključujući dionice koje drže zaposlenici, što bi je moglo procijeniti na više od 40 milijardi dolara.

Veličina Storonskyjevog udjela u firmi nije jasna, dodaje se u izvještaju, a opseg bilo kakvog raspolaganja ovisit će o procjeni koju Revolut može privući od novih ulagača kao io konačnim odlukama firme o raspodjeli.

Revolut nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar izvan redovnog radnog vremena.

Firma je signalizirala svoj cilj da se javno izlista, ali je njen privremeni glavni finansijski direktor Victor Stinga ranije ovog mjeseca odbio komentirati bilo kakav vremenski okvir za IPO.

Revolut je 2023. godine ostvario rekordnu dobit prije oporezivanja od 438 miliona funti (553,8 miliona USD) zahvaljujući snažnom rastu korisnika i rastućim prihodima povezanim s kamatama, dok nastoji učvrstiti svoje mjesto najvrjednijeg startupa u Evropi.

Britanska fintech industrija suočila se s krizom finansiranja posljednjih godina jer su ulagači postali skeptičniji prema nevjerovatno visokim procjenama iz razdoblja pandemije i vršili pritisak na firme da postanu profitabilne, prenosi SEEbiz.

Revolut je podnio zahtjev za bankovnu licencu u Velikoj Britaniji, ali tri godine kasnije još uvijek čeka odobrenje.