zabrana

Jeste li se ikada zapitali zašto ne smijemo koristiti telefon u avionu?

Autor: Biznis.ba
Jeste li se ikada zapitali zašto ne smijemo koristiti telefon u avionu?
Foto: Ilustracija

Iako postoje tehnologije koje omogućavaju obavljanje poziva iz aviona u letu, zabrana uvedena početkom devedesetih godina prošlog vijeka i dalje je na snazi.

Mada su postali neizostavni dio svakodnevnice, smartphone ipak ne možemo koristiti uvijek i svuda. Jedna od tih situacija je let avionom, u kojem je zabranjeno koristiti ih za povezivanje s mobilnom mrežom.

Moderni avioni opremljeni su osjetljivim sistemima za navigaciju i komunikaciju, koji se oslanjaju na radio signale da bi pravilno funkcionisali. Ovi avionski sistemi, ključni za bezbjedan let, uključuju navigacionu opremu i komunikacione sisteme koji se povezuju sa zemaljskim stanicama i satelitima.

Svaka smetnja, čak i od naizgled bezopasnih uređaja poput telefona, potencijalno bi mogla da poremeti ove kritične avionske instrumente i ugrozi bezbjednost leta. Zato ih ne možete koristiti, osim ako nisu u režimu rada u avionu. Taj režim rada onemogućava mobilnu vezu, a druge funkcije (poput, na primer, Bluetootha) ostaju aktivne.

U sprovođenju te zabrane ključnu ulogu igra kabinsko osoblje pa će vas podsjetiti na uključivanje režima rada u avionu i provjeravat će da li se pridržavate uputstava.

Da li je zaista potrebno zabraniti korištenje telefona na avionskim letovima?
Istraživači su sredinom dvehiljaditih zaključili da telefoni mogu da ometaju kritičnu elektroniku u avionu, iako nisu mogli da pronađu nijedan slučaj u kojem je to izazvalo nesreću. Danas nisu toliki bezbjednosni problem kao nekada jer su uvedene promjene u konstrukciju aviona da bi to ometanje bilo svedeno na najmanju moguću mjeru.

Oko elektronike u avionu (na primjer, sistema za navigaciju i komunikaciju) postavljene su zaštite protiv mogućih elektromagnetnkih smetnji koje dolaze od računara i telefona. Za sada izgleda da te mere zaštite dobro rade. Ali to ne znači da možete jednostavno ignorisati zabranu.

Ako pokušate da obavite poziv u letu, vjerovatno ćete biti uhvaćeni na djelu jer će vas primjetiti ili osoblje ili drugi putnici. S druge strane, na visini od 11 kilometara ionako ćete teško uspostaviti kontakt s mobilnim stanicama, usmjerenima na saobraćaj na površini Zemlje. Eventualno biste to mogli učiniti na visini manjoj od tri kilometra, kako se avion približava slijetanju, ali nemojte.