Porast za 30 odsto

Kako da se zaštitite od cyber kriminalaca u vrijeme praznika?

Autor: Biznis.ba
Kako da se zaštitite od cyber kriminalaca u vrijeme praznika?
Cyber kriminal / Ilustracija

U jeku praznične groznice, planiranja putovanja i kupovine poklona, raste i opasnost od cyber napada, upozoravaju stručnjaci.

Prema podacima kompanije "Darktrace" za cyber bezbjednost, napadi kriminalaca koji ucjenjuju svoje žrtve putem interneta i zahtjevaju od njih novac, postajali su za 30 posto učestaliji u sezoni praznika svake godine između 2018. i 2020.

Za Eda Skudisa, predsjednika Koledža tehnološkog instituta SANS koji obučava stručnjake za cyber bezbjednost, postoji više razloga za ovu pojavu.

"Postoji mnogo stvari kojima se bavite tokom praznika: zabave, pokloni, kupovina... Imate manje vremena i pažnje potrebnih za oprez i kriminalci to znaju", rekao je Skudis za Euronews.

Protok novca u ovom periodu godine čini ga "savršenim za kriminalce", kaže stručnjak.

U vrijeme kada online kupovina dostiže vrhunac, kriminalci vrebaju povoljan trenutak da se služe različitim prevarama kako bi izvukli novac, a stručnjaci kažu da treba paziti na svaki klik.

Naročit oprez savjetuje se prilikom povezivanja sa javnim wifi mrežama tokom putovanja.

"Upotreba VPN-a je najbolja zaštita korisnika, kada se povezuju sa javnim wifi mrežama, jer će tako šifrovati svoj internet saobraćaj. Čak i u slučaju da im neko presretne podatke, i dalje ne može da ih vidi, bez dešifrovanja", rekao je predstavnik kompanije "Proton" koja se bavi privatnošću na internetu.

I Skudis upozorava na novu tehniku kloniranja glasa uz pomoć vkeštačke inteligencije.

"Ako mogu da dobijem samo minut audio snimka neke ličnosti, to mogu upotrebiti da obučim vještačku inteligenciju da kaže bilo šta glasom te osobe", ističe Skudis.

"Zamislite da kriminalac pozove nekog člana vaše porodice i vašim glasom kaže: 'Imao sam udes i treba da odmah pozoveš ovaj broj'. Osoba koju ćete dobiti će potvrditi da se udes desio, predstaviti se kao ljekar i tražiti medicinske podatke ili vam čak proslijediti račun za plaćanje svojih usluga", objašnjava on.

Kako da obezbijedite svoje online naloge u susret praznicima?

Dok cyber higijena uvijek podrazumijeva upotrebu jakih lozinki, redovno ažuriranje softvera i autentikaciju iz više koraka, savjetuju se i dodatne mjere u vrijeme praznika.

Direktor SANS-a, koji je sastavio dvadeseto izdanje "Prazničnog hakovanja" (Holiday Hack), online igre koja podiže svijest o cyber bezbjednosti za korisnike svih nivoa, kaže da je jedna od najvažnijih mjera, imati pristup mejl adresama koje koristite kao rezervne za one glavne.

"Savjetujem svima da dva puta provjere da li imaju pristup svom back up mailu za svoj primarni mail nalog", kaže Skudis.

Naime, ukoliko izgubite pristup primarnom mailu zbog aktivnosti cyber kriminalaca, ima nade da ćete moći da povratite kontrolu klikom na opciju "zaboravio/la sam lozinku", ako i dalje znate kako da se ulogujete na pomoćni mail, povezan s glavnim nalogom.

"Bilo bi odlično da to dvostruko provjerite tokom praznika", ističe stručnjak.

S praktične strane, takođe se preporučuje da na telefonu sačuvate podatke kartice i bankovnog računa, kako biste mogli da im pristupite u slučaju prevare.

Skudis kaže da je, u slučaju da shvatite da je neko na prevaru pristupio vašem računu ili podacima sa kartice, potrebno da odmah zovete banku.

"Što prije reagujete, manje su šanse da će uspjeti da prebace novac", zaključuje on.