Tehnologija

Kina eliminiše američke mikroprocesore, SAD razmatra sankcije kineskim firmama

Autor: Biznis.ba
Kina eliminiše američke mikroprocesore, SAD razmatra sankcije kineskim firmama
Foto: Ilustracija

Kina je osmislila nove smjernice za postupno ukidanje američkih mikroprocesora Intela i AMD-a iz vladinih ličnih računara i poslužitelja.

Smjernice za nabavu također nastoje skloniti Microsoftov operativni sistem Windows i inozemni softver za baze podataka u korist domaćih opcija.

Vladinim agencijama iznad općinskog nivoa navodno je rečeno da uključe kriterije koji zahtijevaju "sigurne i pouzdane" procesore i operativne sisteme prilikom kupovine.

Reuters je izvijestio da je kinesko ministarstvo industrije krajem decembra izdalo izjavu s tri odvojena popisa CPU-a, operativnih sistema i centralizirane baze podataka koji se smatraju "sigurnima i pouzdanima" tri godine nakon datuma objave, sve od kineskih firmi.

SAD ima za cilj potaknuti domaću proizvodnju poluvodiča i smanjiti zavisnost o Kini i Tajvanu s Zakonom o CHIPS-u i nauke iz 2022. Bidenove administracije. Osmišljen je za jačanje američkih poluvodiča i sadrži finansijsku pomoć za domaću proizvodnju uz subvencije za proizvodnju naprednih čipova, prenosi SEEbiz.

Ranije ove sedmice Bloomberg je izvijestio da SAD razmatra stavljanje na crnu listu niza kineskih poluvodičkih firmi povezanih s Huaweijem.

Većina kineskih subjekata koji bi mogli biti pogođeni prethodno su identificirani kao pogoni za proizvodnju čipova koje je kupio ili gradi Huawei u prezentaciji trgovačke grupe Semiconductor Industry Association sa sjedištem u Washingtonu, navodi se u izvještaju pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem.

Firme koje bi se mogle naći na crnoj listi uključuju proizvođače čipova Qingdao Si’En, SwaySure i Shenzhen Pensun Technology Co., ili PST.

Bidenova administracija također razmatra sankcije vodećem kineskom proizvođaču memorijskih čipova, ChangXin Memory Technologies Inc.