Zbog konkurencije na zapadu

Kina pripremila fond za proizvodnju čipova

Autor: Biznis.ba
Kina pripremila fond za proizvodnju čipova
Foto: Pexels

Kina je u procesu prikupljanja više od 27 milijardi dolara za svoj najveći fond proizvodnje čipova do sada. Povod je sve veći rast američke konkurencije stoga nastoje ubrzati razvoj svoje tehnologije kako bi spriječili sve brži rast američke kampanje.

Rat čipova između SAD-a i Kine traje već neko vrijeme, te se sve učestalije takmiče oko vlasništva i proizvodnje poluvodiča. SAD nastoji pokrenuti vlastitu proizvodnju, koristeći se sankcijama koje bi usporile kineske napore za samostalnošću i prevlasti na tržištu. Jedan od takvih je i CHIPS i Science akt, potpisan u augustu 2022. kojim se nastoji pojačati američka, domaća proizvodnja čipova, sa dodijeljenih 52,7 milijardu dolara koji će se raspoređivati tokom pet godina da bi se razvila domaća proizvodnja poluvodiča, prenosi Lidermedia hr.

Industrija poluvodiča vodeća je snaga iza tehnoloških postignuća kao što su vještačka inteligencija, električna vozila i automatizacija tvornica stoga igra ključnu ulogu u nacionalnoj ekonomiji i sigurnosti. 25 posto potražnje za poluvodičima dolazi upravo iz Amerike dok im je kapacitet proizvodnje poluvodiča svega 12 posto. To je otvorilo prostora nagađanjima i brizi oko nacionalne sigurnosti zbog kineskih napora da dobiju značajnu prednost u ovoj industriji.

Kao dio CHIPS akta, kompanije poluvodiča dobit će 25 posto kredita investicijskog poreza za investiranje u proizvodnju poluvodiča ili za specijaliziranu alatnu opremu. Uprkos svim ovim odlukama, akt se suočio sa izazovima u njihovom realiziranju. U martu, Odjel trgovine predstavio je uslove za kompanije gdje traže dodatnih 150 miliona dolara za finansiranje. Ovi zahtjevi mogli bi proizvodnju poluvodiča u SAD-u učiniti veoma zahtjevnom, s firmama koje rade na tome da ostanu ispod praga od 150 miliona dolara.

Bivši predsjednik i direktor firme TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), koja proizvodi 90 posto od svjetski najnaprednijih procesorskih čipova, procjenjuje da bi firmu koštalo više od 50 posto da stvore čipove u SAD-u nego na Tajvanu zbog razlike u plaćanju radnika i drugačijim radničkim normama.

TSMC žuri se uspostaviti svoje pogone izvan Tajvana zbog potencijalnih problema prilikom nabavke i distribucije koji bi mogli nastati zbog rastućih geopolitičkih tenzija. CHIPS akt nije jedini američki pothvat protiv Kine. 2017. SAD je pojačao kontrolu izvoza materijala za napredne poluvodiče. Takve restrikcije ograničile su mogućnost Kine da stekne i proizvede napredne čipove, sa naglaskom na predmete ili tehnologije koji se koriste za superračunalstvo i AI ispitivanje