globalni lider

Kina ulaže još 47,5 milijardi dolara u industriju čipova

Autor: Biznis.ba
Kina ulaže još 47,5 milijardi dolara u industriju čipova
Foto: Unsplash

Kina osniva najveći državni investicijski fond za poluvodiče vrijedan 47,5 milijardi dolara, a s ulaganjima šest najvećih državnih banaka u zemlji, fond naglašava nastojanje kineskog čelnika Xi Jinpinga da ojača poziciju Kine kao tehnološke velesile.

Američka televizija izvijestila je da je Peking postavio cilj da Kina postane globalni lider u nizu industrija, uključujući umjetnu inteligenciju (AI), 5G bežične mreže i kvantno računalstvo.

Najnovije sredstvo ulaganja je treća faza Kineskog investicijskog fonda za industriju integriranih krugova. "Veliki fond" službeno je osnovan u Pekingu u petak, prema National Enterprise Credit Information Public System.

Prva faza fonda osnovana je 2014. sa 138,7 milijardi juana (19,2 milijarde dolara). Druga faza uspostavljena je pet godina kasnije, s registriranim kapitalom od 204,1 milijarde juana (28,2 milijarde dolara), prenosi SEEbiz. 

Cilj ulaganja je dovesti industriju poluvodiča u zemlji do međunarodnih standarda do 2030. i usmjeriti novac prvenstveno u proizvodnju čipova, dizajn, opremu i materijale, objavilo je Ministarstvo industrije i informacijskih tehnologija na pokretanju prve faze 2014.